Hlavní obsah

V obchodech jsou školní potřeby z nebezpečných látek

– PRAHA
Novinky, toh

V tuzemských obchodech je mnoho zdraví nebezpečných výrobků určených pro děti. Jedná se zejména o školní potřeby vyrobené z PVC, které obsahují nadlimitní množství ftalátů. Vyplývá to z průzkumu sdružení Arnika náhodně vybraného zboží.

Článek

Arnika náhodně vybrala osm základních školních potřeb z PVC. Nechala je otestovat Institutem pro testování a certifikaci. Ten potvrdil, že všechny výrobky obsahovaly nadlimitní množství ftalátů.

Mezi nejrizikovější potřeby patří výrobky z Číny. Jedná se například o gumu ve tvaru rozříznutého citronu. Ta obsahovala více než 37 procent rizikového ftalátu DEPH na hmotnost výrobku. Látka je velmi riziková, protože toxicky působí na reprodukční systém, poškozuje kardiovaskulární systém či funkci štítné žlázy.

:. Nebezpečné ořezávátko. Foto: Arnika

Testy odhalily ftaláty také v ořezávátku ve tvaru zajíčka, obalech na žákovskou knížku či na dřevěné pastelky, ve fóliích desek na abecedu či nejrůznějších penálech.

„Jelikož spotřebitel nemůže sám rozpoznat, zda výrobek obsahuje rizikové ftaláty, je lepší se vyhnout tomuto plastu, do kterého se přidávají jako změkčovadla. V případě školních potřeb existuje dostatek alternativ. Obaly mohou být vyrobeny z polyethylenu, ořezávátka na tužky se běžně dělají kovová, penály mohou být z textilu,“ poradila Miroslava Jopková.

Všechny výrobky následně ještě prošetří Česká obchodní inspekce.

:. Nebezpečná guma, která obsahuje nadlimitní množství ftalátů. foto: Arnika

Co jsou to ftaláty:
Jedná se o estery kyseliny ftalové. Používají se jako změkčovadla při výrobě plastů. Mezi nejrozšířenější patří DEPH (di-2-etylhexyl ftalát), jenž je reprodukční a vývojovou toxickou látkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám