Hlavní obsah

Inženýři zadržení kvůli Studénce jsou prý zkušení odborníci

Právo, kij, hon, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Oba muži, které ve středu večer zadržela policie kvůli páteční tragické vlakové nehodě ve Studénce, prý byli zkušení odborníci. Alespoň tak je hodnotí jejich kolegové. Inženýři Oldřich Magnusek i Zdeněk Malý z firmy Bögl a Krýsl v minulosti pracovali ve společnosti Hutní montáže.

Foto: Aleš Honus, Právo

Práce na mostě ve Studénce byla podle kolegů zadržených inženýrů běžnou záležitostí.

Článek

Oldřich Magnusek podle informací Práva v současné době bydlí v Havířově. "V minulosti dělal ve společnosti Hutní montáže Ostrava, byla to výrazná postava jejich firmy. Má za sebou hodně postavených mostů. Když ho chtěla před nedávnem získat firma Bögl a Krýsl pro sebe, musela ho výrazně přeplatit,“ řekl Právu člověk, který se pohybuje v prostředí stavebních firem.

Magnusek prý přednášel na odborných sympoziích

Magnusek například pracoval na montáži ocelové konstrukce mostu na dálnici D 47 přes řeku Odru nebo na stavbě mostu v Mostech u Jablunkova.

V poslední době Magnusek prý dokonce přednášel na některých odborných konferencích a sympoziích. Podle Františka Kůrky, jehož firma Sekurkon sympozia organizuje, se Magnusek zúčastnil během patnácti let devíti mezinárodních sympozií. "Takže odborníkem určitě je,“ poznamenal Kůrka.

Zda a případně kolikrát vystupoval Magnusek s nějakým příspěvkem na sympoziu, nad kterým převzal letos záštitu ministr dopravy, si už ale nepamatuje.

Malý pracuje v oboru 30 let

Také druhý zatčený, Zdeněk Malý je prý podle svých spolupracovníků uznávaným odborníkem.

"Znám ho dlouhou dobu. V oboru působí od studií, tuším že od roku 1978. My jsme spolu dělali ve firmě Hutní montáže, pak jsme asi pět let měli společně soukromou firmu a pak jsme ještě dělali společně zakázky na živnostenský list. Před dvěma lety ale odešel k firmě Bögl a Krýsl, kde viděl větší perspektivu,“ řekl bývalý společník Malého Ladislav Tomica.

Dodal, že informace o spadlém mostu ho šokovala, stejně jako každého jiného z oboru. "Se Zdeňkem jsme dělali mnohem složitější a náročnější zakázky, jednou z nich byl například před třemi lety most v Bratislavě. Proto mne překvapilo, k čemu došlo při zasouvání toho mostu. Vždyť to je z technického hlediska úplně běžná záležitost, dělají se tak desítky podobných mostů v republice. Jsem přesvědčen, že on není tím hlavním viníkem a je to spíše věc náhody,“ dodal Tomica.

Malého příbuzní se nechtěli o současných problémech bavit. "Není doma, nechci k tomu nic říkat,“ prohlásil pouze Malého syn a zavěsil telefon.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám