Hlavní obsah

Palestinci v Gaze oznámili výrobu raket s delším doletem

Novinky, CNN,
GAZA

Palestinské Výbory lidového odporu oznámily, že mají novou raketu Násir 4 s doletem 25 kilometrů. Taková střela vypálená z pásma Gazy by mohla zasáhnout i města Aškelon a Ašdod. Izrael tyto aktivity považuje za porušení příměří. Radikální palestinská skupina ukázala novinářům továrnu, kde se rakety vyrábějí.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský policista u zbytků palestinské rakety vypálené na město Sderot.

Článek

Za mimořádných bezpečnostních opatření ukázali minulý týden členové Výborů vybraným novinářům nejen tréningový tábor, kde se bojovníci cvičili v nočních akcích a unášení rukojmí, ale také malou místnost, kde se vyráběly v primitivním podmínkách rakety.

Do hlavic se měla nalévat zahřátá výbušnina. To se však nedařilo, nepovedlo se zapálit plynový hořák a místnost se zaplnila dusivým plynem.

Člen Výborů lidového odporu Ibrahim Dahlan oznámil, že je nutné tyto rakety vyrábět. „Jsme poslední dva roky v obležení. Jediná věc, co jim zbývá, je provést invazi a zabít nás,“ řekl s poukazem na Izrael.

Dodal, že tato raketa je jen kapkou v oceánu překvapení, jehož by se Izrael dočkal, kdyby se pokusil znovu ovládnout pásmo Gazy, z něhož se stáhl v roce 2005.

Izrael může výrobu těchto raket na území Gazy považovat za porušení příměří, které bylo uzavřeno v červnu po více než půlročních střetech a blokádě pásma. „Jestliže je příměří jen příležitostí pro extremisty v Gaze se přeskupit a přezbrojit, tak máme právo jednat,“ uvedl mluvčí izraelského vlády Mark Regev.

Od půlky roku 2007, kdy se pásma zmocnilo radikální hnutí Hamás, bylo vypáleno na území Izraele na 5000 raket, především střel Kásam s doletem 10 kilometrů. Bylo ale vypáleno i několik raket s delším doletem. Předpokládalo se, že je dodal libanonský Hizballáh

Většinu raket zřejmě vypálilo hnutí Hamás, ale velmi aktivní je při ostřelování Izraele i Islámský džihád a Výbory lidového odporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám