Hlavní obsah

V Hronově bodují ovce, orel i žáby

Právo, Radmila Hrdinová

Ovce, vlci, jehňata, žáby i čolci. To vše se letos vyskytuje na prknech 78. Jiráskova Hronova, vrcholné mezidruhové přehlídky toho nejlepšího, co se za rok urodilo v amatérském divadle, která se koná do 9. srpna v Hronově. Začalo to papouškem, a to zeleným.

Článek

Schnitzlerovou hrou se představili absolventi Kurzu praktické režie Nipos Artama. Čtyřiadvacet režisérů hráti viděti = zážitek míti. Ovšem neplatí, že co režisér, to i herec. Zvláště když každý si hraje tak trochu na vlastním písečku.  

Pak zakroužil nad jevištěm zdatně Dvojhlavý orel v profesionálně zvládnutém podání Divadla Bez střechy z Vyškova. Divadlo Kámen Praha přivezlo hru Žáby, v níž jde v zásadě o to, jak dostat přemnožené žáby, potažmo čolky ze sklepa bez vykolejení partnerských vztahů.

Nevím, do jaké živočišné kategorie zařadit Nepilovu Polní žínku Evelínku loutkářů z Tábora, ale duše mnohých, včetně mé, potěšila a pohladila, jiné svou bezkonfliktností zklamala. Zato akční ovčí thriller Hotel Beránek nadchl všechny.

Loutkové divadlo Střípek z Plzně napsalo (autoři Ivana Fajfková a František Kaska) a zahrálo hru o neposedných puberťáckých jehňatech Bédovi a Bětce, kteří přes odpor dospělých dohlížitelů zachrání prosperující hotel Beránek před dvěma lstivými a nenažranými vlky.

Hodinka skvělé loutkářské práce, nápaditosti a humoru pro diváky všech věkových kategorií, vkusu a vyznání. Stejně bouřlivou reakci vzbudilo zatím už jen Kino divadelního souboru z Lázní Toušeň – dokonale vystavěná, vypointovaná i zahraná němá groteska o jedné návštěvě biografu.

Ale před diváky je ještě takřka dvacítka titulů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám