Hlavní obsah

Bankovní poplatky jsou v Česku čtvrté nejvyšší v Evropě

Právo, dan

Poplatky v českých bankách patří k nejvyšším v Evropě. Podle expertní analýzy, kterou si nechali vypracovat lidovci, jsou poplatky a provize českých bankovních domů v poměru k hrubému domácímu produktu čtvrté nejvyšší v Evropské unii.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Mezi největší hříšníky patří Česká republika, před námi se umístilo jen Lucembursko, Německo a Itálie,“ řekla v úterý na tiskové konferenci europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová.

České banky podle statistiky České národní banky vybraly v roce 2007 na poplatcích 45 miliard, z celkového zisku 133,5 miliard korun.

Lidovci považují zisky bank za nehorázně vysoké a chtějí to změnit, aniž by do hospodaření bank musel zasahovat stát. To stejně vylučuje jako kontraproduktivní lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle Roithové se ale v evropském parlamentu o regulaci bankovních poplatků, jako posledním řešení, silně diskutuje.

Přenositelnost čísla účtu?

Podle prvního místopředsedy KDU-ČSL Romana Línka je cílem více vzdělávat občany v tom, jak si správně vybrat banku. „Předměty praktické pro život, jako je schopnost zařídit si bankovní účet a orientovat se v bankovních službách, by měly být určitě v osnovách,“ řekl.

Dodal, že situaci by mohlo zlepšit, pokud by si klienti bank mohli převést bankovní číslo konta při změně banky. Podobně už několik let platí zachování telefonního čísla při změně operátora.

Roithová vidí možnost v tom, že lidé si budou zařizovat účty v zahraničí a tím přinutí české banky k zlevnění svých služeb.

„Lidé nadávají, ale nic neřeší“

Banky se ale kritice brání. Mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek Právu řekl, že v prvním čtvrtletí letošního roku vybrali na poplatcích 1,6 miliardy korun, což je 23,9 procent zisku. „V rámci Evropy to není tak hrozné. Navíc v absolutním vyjádření zatížení poplatky klesá,“ uvedl.

„My jsme nezvedali poplatky od roku 2005. Náš výnos z poplatků tvoří asi 30 procent provozního zisku, což je obdobné jako v západních zemích nebo v USA,“ řekla ČTK mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám