Hlavní obsah

VIDEO: Děti kolabovaly v rozpáleném autě

BRNO

Až teprve po rozbití bočního okna se podařilo brněnským strážníkům zachránit dvě malé děti (4 a 6 let), které jejich otec ponechal ve voze na parkovišti v centru města. Teplota v autě se na přímém slunci vyšplhala tak vysoko, že děti před zraky chodců kolabovaly. Jeden z nich přivolal nedaleko stojícího strážníka.

Článek

"Já jsem viděl, jak tam ty děti za rozpáleným oknem pláčí. Úplně z nich tekla voda, jak se potily. Snažil jsem se jim pomoci," popsal poté jeden ze svědků.

"Zkusil jsem kliky od dveří, ale auto bylo zamčené. Řekl jsem jim, aby zkusili dveře otevřít zevnitř. Starší z dětí to zkoušelo, ale nešlo to. Nešlo ani stáhnout okno. Nakonec se mi podařilo jim vysvětlit, jak se dá pootevřít větrací okénko. Podle mě tam byly necelou hodinu. Když jsem totiž přišel poprvé, tak tam už musely být alespoň 20 minut," dodal.

Strážníci zavolali sanitku s lékařem a chvíli s dětmi komunikovali. Po několika minutách, když bylo zjevné, že se na přímém slunci teplota v autě neustále zvyšuje, se rozhodli pro okamžitý zásah. "Neváhali a vylomili okénko. Vzniklým otvorem obě děti vytáhli přímo do náruče lékařky," přiblížila mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková.

"Tam muselo být za tím čelním oknem hodně přes 60 stupňů. Škoda, že jsme neměli po ruce nějaký teploměr, abychom ho tam hned dali," doplnil jeden ze strážníků.

"Obě děti byly naštěstí pouze notně vystrašené a přehřáté. Nic vážnějšího se jim naštěstí nestihlo stát." Lékařka obě děti v sanitce vyšetřila. Po krátké chvíli dorazil i jejich otec, který se strážníkům a později i přivolaným policistům svěřil, že ho zdrželi úředníci, když šel vyřizovat na nedaleký úřad pas na dovolenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám