Hlavní obsah

Turecká pedikúra využívá rybky, které se živí lidskou kůží

WASHINGTON

Rybí pedikúra dorazila z Turecka do Spojených států. Malé rybičky, které se živí suchou, odumřelou kůží na lidském těle, se staly populární mezi zákazníky soukromých lázní ve Virginii.

Foto: ČTK

Rybičky Garra Rufa jemně uždíbnou a snědí zaschlé kousky kůže.

Článek

Teprve čtyři měsíce nabízí John Ho svým klientům novinku v ošetřování odumřelé kůže na nohou a zájem o ni již údajně projevilo 5 000 lidí. Podařilo se mu tak najít dokonalou náhradu za metodu odstraňování mrtvé kůže pomocí žiletek, kterou chtěl ve svých lázních původně zavést, ale neschválil ji hygienický úřad. I když byl trochu skeptický, rozhodl se pro tyto účely vyzkoušet rybí pomocníky.

Rybičky se jmenují Garra Rufa, ale říká se jim též Doktor ryba. Pocházejí původně z Turecka a v evropských zemích a v Japonsku je prý o ně veliký zájem. Rybky nemají zuby, takže není třeba se obávat, že by někoho mohly kousnout. O suchou kůžičku se postarají tak, že ji jemně uždíbnou a snědí, a jsou proto velmi často využívány při léčbě lupenky.

A jaké jsou reakce zákazníků virginských lázní?

"Celý život provozuji atletiku, takže jsem vždycky měla na nohou ztvrdlou kůži. Tohle je ale poprvé, co mně jí někdo úplně zbavil," uvedla třiatřicetiletá Tracy Robertsová.

Pan Ho se domnívá, že jeho lázně jsou jediné v USA, které tuto proceduru nabízejí. Patnáct minut strávených s nohama v kádi plné rybiček přijde na 35 dolarů (asi 500 Kč), půlhodina na 50 dolarů (asi 720 Kč). V zařízení v horké vodě žije více než 1 000 ryb, nohy jednotlivých zákazníků pak "okusuje" průměrně sto jedinců.

Při prvním setkání s rybkami jsem byla nervózní, připustila jedna ze zákaznic Patsy Fisherová. Obavy se ale brzy proměnily ve smích, když se rybičky přihrnuly k jejím prstům u nohou a daly se do práce. "Ve skutečnosti to trochu lechtá," shrnula Fisherová zážitky z "rybí" pedikúry.

Kaprovité rybky Garra Rufa rodu Ciprinidae pocházejí z termálních pramenů poblíž města Kangal v turecké provincii Sivas a dokážou přežívat ve vodě teplé až 36 stupňů Celsia. Toto jejich extrémní životní prostředí je charakteristické výrazným nedostatkem vhodné potravy, a z tohoto důvodu ryby nepohrdnou jako doplňkem potravy ani odumřelou lidskou kůží.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži se nejprve dívají ženám na nohy

Ženy, které utrácejí statisíce za prsní implantáty by měly zbystřit a vykasat si sukni. Muže totiž podle posledního britského průzkumu přitahují na první...

Dejte si občas nohy na stůl

Většina zaměstnání v současnosti je sedavé povahy, při mnohých dlouho stojíme, při jiných jsme omezeni v pohybu při neustálém cestování různými dopravními...

Kožní mykózy se často nepříjemně vracejí

Na člověka, který si na návštěvu přinese vlastní pantofle, se asi budeme dívat jako na hodně velkého samorosta. Ale pro lidi, kterým se opakovaně vracejí kožní...

Výběr článků

Načítám