Hlavní obsah

Chlaďte notebook v parných letních dnech, aby nevyhořel

Novinky, Miloslav Fišer

Notebooky jsou prostě v módě. Většina z nás už dávno vyměnila stolní počítače za jejich mobilní variaci. Výhody laptopů oproti běžným sestavám jsou jasné; malá spotřeba, vezmete si jej i na dovolenou, může pracovat jen na baterku, a tak dále. V letních měsících můžeme za nevýhodu považovat nedostatečné chlazení většiny notebooků. Problém s chlazením se dá ale vyřešit chladící podložkou.

Článek

Pokud jste dostali notebook k Vánocům, nejspíše vás ani nenapadlo, že bude potřeba k notebooku pořídit ještě nějaké dodatečné chlazení. Koneckonců v zimě si i ty nejvýkonnější laptopy spokojeně předou na teplotě okolo 30 až 40 °C. Což je přibližně tolik, kolik pracují běžné stolní sestavy po celý rok.

V létě však nastává úplně jiná situace a teplota těch nejvýkonnějších laptopů stoupá až ke smrtelným 80 až 90 °C. Velice jednoduše se v takové situaci může stát, že notebook prostě odmítne pracovat dál a z přehřátí se v lepším případě jen vypne. V horším případě shoří procesor, grafika, nebo nějaký důležitý čip. Účinnou obranou proti přehřátí je chladící podložka.

Typická podložka: SilverStone SST-NB01B

Model SST-NB01B je v podstatě hliníkový podstavec pod notebook, který funguje zároveň jako chladič. Podložku, napájenou přímo z notebooku přes USB rozhraní, je možné vzít s sebou na cesty - nezabírá příliš mnoho prostoru a nevyžaduje externí napájení, nicméně je nutno se smířit s dalšími desítkami gramů navíc. Tento model je tedy vhodnější pro používání v domácím prostředí nebo v kanceláři.

:. SilverStone SST-NB01B

Hliníkové tělo podstavce je osazeno třemi ventilátory o průměru 92 mm, které si při průměrných 1000 otáčkách za minutu uchovávají tichý provoz na úrovni 10-20 dBA. Díky své velikosti 360 x 296 x 78 mm je podstavec vhodný pro všechny notebooky do velikosti 15.4".

KladyTichý chod chladiče, hliníkové tělo
ZáporyVysoká cena, spíše pro domácí použití
VýrobceSilverstone
Cena980 Kč

Ultramobilní chladič: Genius NB Stand 100

Plastový chladič od Geniusu není tradičním zástupcem podložek pod notebooky. Jeho drobné tělo a napájení pomocí USB jej však jasně předurčuje k použití na cestách. I přes své kompaktní rozměry je chladič NB Stand 100 kompatibilní s notebooky o úhlopříčce v rozsahu 10 až 17".

:. Genius NB Stand 100

Kompaktní tělo chladiče je osazeno dvěma ventilátory o průměru 60 mm, které si při průměrných 2200 otáčkách za minutu, uchovávají tichý provoz na úrovni 13,5 dBA. Životnost ventilátorů udávaná výrobcem je 20 000 hodin provozu.

Kladykompaktní a mobilní tělo
ZáporyMenší chladící účinek
VýrobceGenius
Cena250 Kč

Extrémně levný: Canyon CNP-NS1

Stojánek, který je opatřen chladícím ventilátorem, je možné použít s libovolnými modely notebooků od 12" až po 17". Podložka, v níž zabudovaný velmi tichý ventilátor, využívá ke svému napájení konektoru USB.

:. Canyon CNP-NS1

Podložka má snadno nastavitelný ergonomický sklon a navíc má základnu otočnou o 360°. Nízká cena se však negativně promítla do kvalit dílenského zpracování a použitých materiálů.

KladyNízká cena
ZáporyPlastové tělo chladiče není příliš pevné
VýrobceCanyon
Cena200 Kč

Nechladí, ale vypadá hezky: Belkin CushTop Case

Speciální podložku pod notebook s názvemCusTop můžete najít v obchodech v kategorii chladící podložky. V tomto případě se však nejedná o chladící podložku. Jedná se především o usnadnění používání notebooku na klíně, nebo na zemi. To se týká i použití v posteli, kde nejen zpříjemní práci na počítači.

:. Belkin CushTop Case

Na chladící schopnosti podložky tedy příliš nespoléhejte. Koženkové tělo podložky zkrátka není pro chlazení to pravé. Pozor si dejte i na místo pro uložení napájecího zdroje. I ten se totiž v podložce za parného léta velice jednoduše přehřeje.

KladyExkluzivní vzhled
ZáporyNotebook se na podložce přehřívá
VýrobceBelkin
Cena700 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Cenový servis: nVidia hlásí další slevy

Poklidný život letních prázdnin narušily celkem výrazné slevy téměř všech počítačových komponent. Nejlépe jsou na tom opět grafické karty, procesory od Intelu...

Výběr článků

Načítám