Hlavní obsah

Stehlíková chce umožnit homosexuálům adoptovat partnerovo dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková (SZ) chce umožnit homosexuálním párům adoptovat děti svých partnerů a partnerek. Odborníci nyní pracují na výzkumu o tom, jaký vliv na rozvoj dítěte mají gay a lesbičtí rodiče. Podobné studie ze zahraničí neprokázaly žádný negativní vliv související se sexuální orientací rodičů, řekla ve čtvrtek novinářům Stehlíková.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Džamila Stehlíková

Článek

Obě studie by měly být hotové začátkem příštího roku. Jejich výsledky chce pak ministryně představit veřejnosti. Vládní pracovní skupina pro sexuální menšiny na základě výsledků připraví podklady pro legislativní změny.

Začít by se podle ministryně mělo tím, že by se umožnilo gayům a lesbám osvojit si dítě svého partnera či partnerky, které mají z předchozího manželství.

Adopce cizích dětí Stehlíková nechystá

Větší ambice ve smyslu, aby homosexuálové mohli adoptovat i cizí dítě, ministryně nemá. "V tomto volebním období žádný další návrh na toto téma nebude," řekla.

Podle ministryně je lepší, když dítě vyrůstá s homosexuálním párem než v ústavu. V různých ústavech přitom v ČR žije až 20 000 dětí. Adoptovat dítě dnes může manželský pár i jednotlivec, například manžel nebo manželka rodiče dítěte se souhlasem partnera. Jako společné si mohou ale dítě osvojit jen manželé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám