Hlavní obsah

Stavebnictví v květnu kleslo skoro o tři procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Stavební výroba v květnu ve stálých cenách meziročně klesla o 2,9 procenta, po vyloučení vlivu pracovních dní byla nižší o 1,5 procenta. Uvedl to ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: archiv Vapis, Silka, KM Beta, Právo

Článek

Podobně jako v předchozích měsících rostlo inženýrské stavitelství, a to jak na nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích, tak i na opravách a údržbě. Trvalý růst vykazují stavební práce v zahraničí, zároveň však pokračuje meziroční pokles produkce pozemního stavitelství.

Celková stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla v květnu proti předchozímu měsíci reálně vyšší o 0,2 procenta.

Stavební práce podle dodavatelských smluv u podniků s 20 a více zaměstnanci meziročně klesly o 3,2 procenta. Stavební práce na nové výstavbě, rekonstrukci a modernizaci poklesly o 5,8 procenta, v tom pozemní stavitelství zaznamenalo propad o 10,4 procenta a inženýrské stavitelství naopak stouplo o 2,2 procenta. Stavební práce v zahraničí narostly o 39,8 procenta.

Orientační hodnota staveb povolených v květnu vzrostla meziročně o 35,9 procenta na 34,8 miliardy korun, z toho novou výstavbou vzniknou stavby v hodnotě 24,3 miliardy Kč.

Povoleno o 742 bytů více než před rokem

Stavební úřady povolily výstavbu 4277 bytů, což bylo o 742 bytů více než o rok dříve. Z toho novou výstavbou vznikne 3568 bytů. Orientační hodnota nově povolených bytů v bytových domech byla 9,7 miliardy Kč. Průměrná podlahová plocha u nové bytové výstavby byla 121,2 metru čtverečního s orientační hodnotou 21 100 korun za metr čtvereční.

Počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 20 a více pracovníky meziročně klesl o 1,3 procenta. Průměrná nominální měsíční mzda se zvýšila o 7,9 procenta na 24.335 Kč; reálná mzda stoupla o procento. Průměrná hodinová mzda vzrostla o 14,8 procenta na 163 korun.

Stavební úřady v květnu vydaly 11.379 stavebních povolení, tedy o 11,5 procenta více než před rokem. Z toho 6542 jich bylo pro nové stavby a 4837 pro změny dokončených staveb

V Evropské unii v dubnu podle údajů Eurostatu klesla stavební produkce po očištění od vlivu počtu pracovních dnů meziročně o 0,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám