Hlavní obsah

EU brojí proti spotřebě přístrojů v pohotovostním režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská unie chce nařídit výrobcům elektroniky, aby upravili své výrobky tak, že jejich příkon v tzv. pohotovostním režimu bude nižší - maximálně dva watty. Nyní je spotřeba těchto spotřebičů mezi dvěma a deseti watty za hodinu. U starých přístrojů to může být ale i 20 wattů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Limit by se poté měl dál snižovat. "Od roku 2013 se přípustná úroveň pro spotřebu energie sníží na 0,5 wattu nebo jeden watt, tedy na hodnoty, které se blíží úrovni dosažitelné pomocí nejlepších dostupných technologií," uvedla komise.

S podobným návrhem přišla už dříve Mezinárodní energetická agentura.

EU si od toho slibuje, že do roku 2020 sníží spotřebu těchto spotřebičů ve stand by režimu o tři čtvrtiny. EK to přirovnala k množství energie, které se ročně spotřebuje v Dánsku.

Nařízení, které už dostalo určitou podporu od členských zemí, nyní přezkoumá Evropský parlament. Evropská komise by jej pak měla měla schválit zřejmě ještě letos.

Hladové počítače

Lidé nejčastěji tento režim využívají u televizí, DVD a CD přehrávačů, počítačů nebo mikrovlnek. Svítící dioda dává nejevo, že spotřebič je připravený k okamžitému použití. Například právě u DVD přehrávače se množství energie vydané na stand by režim a samotný chod, tedy přehrávání DVD, nijak výrazně neliší. Podobně jsou na tom i staré typy počítačů.

Roční náklady na celodenní provoz spotřebičů v režimu stand-by (v Kč)
Mikrovlnka127
Televize255
Video594
Satelitní souprava1272
CD/DVD přehrávač212
Mini věž - audio85
Počítač s monitorem a příslušenstvím1061
Údaje platí pro spotřebiče v energetické třídě A nebo B a pro domácnosti, které využívají elektřinu pro běžnou spotřebu. Domácnosti, jež elektřinou topí, mají zvýhodněný tarif a jejich náklady jsou poloviční.

Pokud je ale takto v domácnosti zapnuto více spotřebičů, jejich energetická náročnost se nasčítává. Stand-by režim stojí u každého z nich ročně v průměru 150 korun. U televize je to méně, u počítače více.

Celkem tak spotřebiče přes den, kdy jsou lidé v práci, mohou spotřebovávat až 50 wattů.

Podobně neekonomické je nechávat nabíječky na mobilní telefony či baterie do fotoaparátů v zásuvkách. I když nenabíjí, spotřebovávají energii a zahřívají se.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám