Hlavní obsah

Soud s českými entomology v Indii kvůli stávce neproběhl

Právo, ČTK, Jiří Falout
DILLÍ

Dva čeští entomologové, kteří sbírali v rezervaci larvy brouků a motýlů, zůstávají nadále ve vazbě. Naplánované soudní stání se kvůli stávce soudců nekonalo. Oznámil to zastupující konzul ČR v Dillí Jan Kreuter s tím že stávkovat se bude měsíc.

Článek

Entomolog Petr Švácha i Emil Kučera, který s ním cestoval, nadále zůstávají v indickém vězení kvůli údajnému porušení zákona za ilegální sběr larev brouků v indickém národním parku Singalia. Na podnělí naplánované soudní líčení se nekonalo kvůli stávce soudců v Dárdžilingu. Právo o tom informoval ředitel Entomologického ústavu v Českých Budějovicích Jan Šula, který sleduje osud svého podřízeného Šváchy.

„Termín soudního projednávání byl posunut na 21. července. Z českého konzulátu v Indii ale mám informace, že se pokusí kauzu přeložit před soud v Kalkatě, který nestávkuje. Věc by tak mohla nabrat rychlejší spád,“ řekl Šula.

„Naše strategie je převést případ do Kalkaty," dodal konzul. Právě v Kalkatě, kde má Česko honorární konzulát, by měla obhajoba podat opakovanou žádost o propuštění na kauci.

České úřady také usilují „kvůli problémům s komunikací“ o výměnu právníka, který zastupuje dvaapadesátiletého Emila Kučeru a jednapadesátiletého Petra Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd.

Entomologové jsou ve vězeňské nemocnici

Zdůraznil, že oba zadržení Češi jsou v současné době ve vězeňské nemocnici, v níž panují lepší hygienické podmínky než v klasickém vězení. „Prý na tom nejsou po zdravotnické i psychické stránce tak špatně,“ uvedl Šula.

Podle Kreutera jsou současné problémy kolem propuštění Čechů "technického rázu". V momentě, kdy se soudní stání uskuteční, má žádost o kauci šanci uspět, soudí český diplomat, podle kterého zadržení těžce nesou vazbu.

Oba muži byli zatčeni v západním Bengálsku 23. června. Hmyz odchytávali v národním parku poblíž města Dárdžiling ve svazovém státě Bangla, bývalém Západním Bengálsku. Úřady u nich zabavily několik set exemplářů hmyzu, na jejichž sběr je nutné oficiální povolení. Podle indických policistů navíc hmyz sbírali přímo v rezervaci. Singalia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám