Hlavní obsah

Severní pól by letos mohl rozmrznout, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část meteorologů tvrdí, že severní pól by letos v září mohl rozmrznout a nejsevernější bod planety by se tak octl bez ledu a byl by jen bodem ve vodách Severního ledového oceánu.

Foto: Profimedia.cz

Na severním pólu je nyní vrstva ledu, každé léto se ale více ztenčuje.

Článek

"Sázíme se, jestli pól roztaje toto léto. Zatím je to padesát na padesát," řekl Mark Serreze z Národního sněhového a ledového centra v Coloradu. Ještě před několika lety vědci předpokládali, že vrstva by mohla roztát mezi lety 2050 a 2100, pak odhad posunuli na rok 2030, nyní se sázejí, zda to bude už v roce 2008.

"V posledních desetiletích je vrstva ledu stále tenčí a tenčí, jak se Země otepluje," doplnil Serreze. Zda vrstva letos povolí úplně, bude záležet hlavně na počasí v létě. Podle něj byly "ideální podmínky" pro roztání ledu loni. Letos jsou podmínky jiné.

Podle úřadu je pól stejný bod na planetě jako kterýkoliv jiný a jeho roztání nemá žádné zásadní důsledky. "Mělo by to spíš jen symbolický význam," řekl Serreze.

Poukázal i na to, že roztání ledu by přivítaly obchodní společnosti, protože by znamenalo otevření tzv. Severozápadní cesty po moři. Ta vede podél severního pobřeží Kanady z Tichého do Atlantického oceánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám