Hlavní obsah

Škody po bouřce s kroupami jdou do stovek miliónů korun

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

Do stovek miliónů korun se šplhají škody po ničivé bouřce, která se ve středu v noci prohnala nad Českem. Pojišťovnám se ozvalo již několik tisíc lidí. Ztráty na majetku se pohybují zhruba kolem 150 miliónů korun. Dalších 80 miliónů napočítal ČEZ na poničeném vedení.

Foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Poškozený dům ve Vápenném Podole na Pardubicku

Článek

Ve srovnání s březnovým živlem Emma, který napáchal škody za miliardu, jsou ztráty výrazně nižší, přesto se bouřka zapíše mezi letošní nejničivější živly. Lidé nejčastěji hlásili zaplavené sklepy, zničené střechy a auta.

„Největší počet škod je zatím hlášen z Pardubického kraje a středních Čech. Účet za středeční bouřku předběžně odhadujeme na více než sto miliónů korun,“ řekl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Podle něj jednu z největších škod způsobil vichr na Svitavsku, kde poničil obchodní firmu. Škoda se odhaduje na čtyři milióny korun.

ČSOB Pojišťovna eviduje i poškozenou kulturní památku. Jedná se o zemědělské objekty ve Žďáru nad Sázavou, kde by škoda měla být zhruba půl miliónu korun. „Prozatím velmi hrubý odhad ukazuje škody přes 15 miliónů korun,“ sdělil mluvčí pojišťovny Tomáš Hejda.

Jak postupovat při pojistné události:
Před nahlášením si připravte číslo pojistné smlouvy, stručnou charakteristiku škody, kdy k ní došlo, jakého je rozsahu a telefonní kontakt.
Pokud je dům neobyvatelný, uveďte prosím adresu, na které budete k zastižení.
Zamezte vzniku dalších pojistných událostí. S úklidem a opravami proto nečekejte až na příchod pracovníka pojišťovny, ale začněte hned. Ještě předtím však poškozené a zničené věci vyfotografujte.

Pojišťovny očekávají, že škody se ještě navýší, a to zejména o víkendu. „Lze očekávat, že až lidé pojedou o víkendu na chalupy a chaty, přijde další vlna hlášení škod,“ řekl Novinkám Marek Vích z Kooperativy.

Podle jeho údajů se pojišťovně hlásí nejčastěji lidé z východních Čech. Pojistných událostí se zatím řeší zhruba 600, z toho 150 na autech. Jejich výše se odhaduje na 30 miliónů korun. Vích zdůraznil, že škody nedosahují stejné výše jako u Emmy „a rozhodně ne jako u Kyrrila,“ dodal Vích.

Vichr likvidoval elektrické vedení a lesy

Obrovské starosti přidělala bouřka energetikům. Podle údajů společnosti ČEZ bylo ve středu ve dvacet hodin bez proudu asi tři čtvrtě miliónu domácností. Ve čtvrtek dopoledne jich bylo ještě 190 tisíc. Mluvčí společnosti Eva Nováková uvedla, že většina zbývajících poruch by měla být opravena do večera. Společnost vyhlásila kalamitní stav.

Škody prozatím odhadla na 80 miliónů korun. Společnost E.ON, která má odběratele zejména jihu Čech škody zatím nevyčíslila. Ve čtvrtek vpodvečer bylo bez proudu ještě několik set odběrných míst.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Při středeční bouři zahynula žena

Středeční bouře si vyžádala jeden lidský život. Po pádu stromu ve Svitavách zahynula sedmačtyřicetiletá žena. Novinkám to řekl operační důstojník svitavské...

Tisíce domovů odřízly bouřky od elektřiny

Středeční silné podvečerní bouřky způsobily řadu výpadků v dodávkách elektřiny. Na vině jsou především stromy, které popadaly do vedení. Společnost ČEZ proto...

Výběr článků

Načítám