Hlavní obsah

Tisíce domovů odřízly bouřky od elektřiny

Právo, Novinky, ČTK, ch, toh
Aktualizováno

Středeční silné podvečerní bouřky způsobily řadu výpadků v dodávkách elektřiny. Na vině jsou především stromy, které popadaly do vedení. Společnost ČEZ proto na řadě míst vyhlásila kalamitní stav, s četnými výpadky bojuje také společnost E.ON na jihu Čech a na jihu Moravy. ČEZ ve čtvrtek v poledne evidoval na 190 tisíc zákazníků bez proudu. Včera večer jich bylo tři čtvrtě miliónu.

Článek

Noční bouře a silný vítr způsobily velké problémy energetikům na jihu Čech. Mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha Právu řekl, že nejvíce škod na vedení způsobila bouře v severní části Jihočeského kraje na Táborsku, Písecku a Strakonicku.

Nejvíce poruch bylo v okolí Mirotic, Milevska a Mladé Vožice. Na vedení vysokého napětí zaznamenali energetici dvanáct poruch a stovky dalších na linkách napětí nízkého.

"Bez proudu jsou tisíce domácností. Snažíme se, aby dodávka elektřiny byla pro ně obnovena co nejdříve. Doufáme, že se to podaří během dopoledne. Na odstraňování poruch se bude pracovat minimálně do čtvrtečního večera,“ upřesnil Vácha.

Tisíc domácností bez proudu na jihu Moravy

Kvůli silné noční bouřce byl na jihu Moravy vypnut proud pro minimálně tisícovku domácností. Pravděpodobně nejhorší byla situace na Blanensku, sdělila mluvčí E.on Božena Herodesová. Přesná čísla odpojených bytů zatím energetici nemají k dispozici. Bez napětí bylo 110 trafostanic, 58 poruch se objevilo v síti vysokého napětí.

Společnost ČEZ zaznamenala od středečních 19:00 kalamitní stavy v okresech Benešov, Kutná Hora, Praha západ, Příbram a v Pardubickém kraji. Většinu výpadků stovky pracovníků poruchových čet odstranily během noci. O hodinu později vyhlásila společnost kalamitní stav pro region Moravy.

Obdobná situace je i na Olomoucku. V regionu je bez proudu stále ještě několik tisíc domácností. Také hasiči v kraji stále ještě odstraňují její následky. Bouřka měla na svědomí především popadané stromy, dráty elektrického vedení, utržené střechy či plechy. Kvůli stromům bylo jen na Šumpersku uzavřeno v noci na dnešek 13 silnic

„Od včerejšího večera jsem zaznamenali 5 poruch na vedení velmi vysokého napětí a 364 poruch na vedení vysokého napětí, poruch na nízkém napětí je zhruba okolo jednoho tisíce,“ sdělila Novinkám mluvčí ČEZu Eva Nováková.

Podle ní jsou nejvíce poškozeni lidé v okresech Benešov, Praha západ, Kutná Hora, Chrudim, Svitavy. "Předpokládáme, že většina poruch se podaří opravit v průběhu dne. Na odstranění poruch pracuje více než 1200 pracovníků, včetně zapojených externích dodavatelských firem. Vyhlášený kalamitní stav trvá,“ uvedla Nováková.

Elektřina nefunguje kolem České Třebové

Také tisíce domácností na východě Čech prožily večer nebo i celou noc při svíčkách. Ještě ve čtvrtek dopoledne nebyli energetici schopni vyčíslit škody a odstranit všechny havárie.

"Na území Pardubického kraje byl vyhlášen kalamitní stav, nejhorší situace panuje v Litomyšli a okolí, na Hlinecku, Poličsku a Skutečsku. K odstranění závad máme nasazeny maximální počty pracovníků, ale na některá místa se nemohou dostat a čekají až jim hasiči odstraní překážky v cestě. Okolí České Třebové je proto stále ještě bez proudu,“ uvedla mluvčí ČEZ Šárka Beránková.

Na severní Moravě stále nemají elektřinu stovky lidí

Stovky lidí jsou stále bez proudu v Moravskoslezském kraji. Energetici zaznamenali během noci 120 poruch na vysokém napětí, výpadky postihly tisíce domů a firem. Ještě ve čtvrtek ráno nemělo elektřinu dva tisíce odběrných míst. Například v centru Ostravy je vinou poruch přerušena dodávka proudu do tisícovky rodin. Poruchy jsou i na Karvinsku, Opavsku, Krnovsku a Novojičínsku.

„Na odstranění výpadků se pracovalo už během noci, větší část se podařilo zprovoznit. Někde ale budou opravy trvat déle, ve vedení je napadaných hodně stromů. Na odstraňování poruch intenzivně pracují naše poruchové čety i dodavatelské firmy,“ dodala Nováková.

Hasiči v noci vyjížděli ke dvěma stovkám případů. Nejčastěji šlo o spadlé stromy přes silnici. V některých případech větve či kmeny poškodily elektrické vedení.

Reklama

Související články

VIDEO: Při středeční bouři zahynula žena

Středeční bouře si vyžádala jeden lidský život. Po pádu stromu ve Svitavách zahynula sedmačtyřicetiletá žena. Novinkám to řekl operační důstojník svitavské...

Výběr článků

Načítám