Hlavní obsah

Další poslanec ukázal záda ČSSD, Petr Wolf opouští poslanecký klub

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Sociální demokrat Petr Wolf opouští poslanecký klub své strany. Sdělil to v tiskovém prohlášení. Wolf je tak čtvrtým poslancem, který od voleb v červnu 2006 opouští sněmovní klub ČSSD. Za odchodem by zřejmě mohly být výhrůžné sms, které Wolfovi v poslední době chodily. Novinkám řekl, že mu vadilo, že byl neustále nálepkován jako zrádce.

Článek

„Za druhé neustálé moje označování za nějakého zrádce, potencionálního zrádce, což se nikdy neprokázalo a nikdy jsem nehlasoval proti straně, neustále znevažování mojí pozice poslance. Tak jsem udělal závěr a řekl jsem si, že se to neslučuje s ideály, fakty, pro které jsem do strany vstupoval a tím pádem i do toho klubu. Toto dále pro mne nemá smysl,“ prohlásil.

Motivací byla vnitrostranická situace v ČSSD

Wolf již v pátek Právu přiznal, že se stal terčem výhrůžek, které mu chodí v sms. Rozhodl se kvůli tomu obrátit na policii, o ochranku ale zatím žádat nebude. „Ovšem to, co se děje, a to už je ten vrchol té pyramidy, ve věcech spojených s krajskými volbami, s výhrůžnou korespondencí z úrovně krajských šéfů, esemeskami, dokonce dnes bych řekl i osobním nějakým vyhrožováním. Řekl jsem si, že toto nepotřebuji,“ sdělil poslanec. Dodal, že se k tomu kroku rozhodl po zralé úvaze.

„Rozhodl jsem se po zralé úvaze, přesvědčení. Stálo mne to hodně nervů, přemýšlení. Myslím si, že jsem hluboko nahlédl do svého i svědomí a myslím si, že jsem se rozhodl správně. Došel jsem k přesvědčení, že setrvání v tom klubu by bylo spíše kontraproduktivní i pro stranu. A já jí nechci škodit,“ řekl Wolf Novinkám na dotaz, proč se rozhodl vystoupit z klubu ČSSD.

Wolf kritizuje současnou úroveň názorové otevřenosti v ČSSD. „Asi jsem možná v tom duchu viděl tu stranu Miloše Zemana, kde byl ten názor takový otevřenější, ta možnost různých názorů otevřenější a vše probíhalo v klidu. Takže se to tak ve mně kumulovalo tak tři čtvrtě roku. Když začal někdo napadat rodinu, tak jsem si řekl, tak dost,“ dodal poslanec.

Za odchodem prý stojí ODS, té se nařčení nelíbí

Sociální demokraté se v tiskovém prohlášení reagujícím na Wolfovo rozhodnutí ostře pustili do ODS. Šéf ČSSD Jiří Paroubek a šéf poslanců Michal Hašek obvinili největší vládní stranu, že stojí za jeho odchodem. Občanští demokraté se tím prý snaží získat dostatek hlasů pro rozhodnutí o umístění amerického radaru v Česku.

"ČSSD vzhledem k této situaci vyhlašuje vládě Mirka Topolánka nulovou toleranci v otázkách zásadnějšího charakteru včetně párování poslanců, které ČSSD nebude používat. Ani v době evropského předsednictví nemohou ministři této korupční vlády počítat s jakoukoliv tolerancí ze strany ČSSD, včetně jejich párování,“ stojí v tiskovém prohlášení sociální demokracie

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř ale Paroubkovo a Haškovo obvinění, že za Wolfovým krokem je jeho strana, odmítl. „Myslím si, že za tím je práce pana poslance Paroubka, pana poslance Ratha a pana exministra Tvrdíka,“ řekl Tluchoř Novinkám k Wolfovu odchodu z klubu.

Také Wolf vyloučil, že by za jeho odchodem byla ODS. V České televizi uvedl, že jej nikdo nekontaktoval.

„Je to další jasné potvrzení situace v sociální demokracii jako takové pod vedením tvrdíkovsko-paroubkovské skupiny. Slušní lidé odcházejí, Rathové zůstávají. Nemám k tomu moc co říct, je to vnitřní záležitost ČSSD,“ dodal Tluchoř.

Rozhovor Novinek s Petrem Wolfem:
Hovořil jste už s šéfem klubu Michalem Haškem nebo třeba s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem?
Můj poslanecký šéf je pan Hašek a s tím jsem mluvil před pár hodinami a tomu jsme předal dopis, ve kterém jsem mu sděloval, že vystupuji z poslaneckého klubu.
Vystupujete i ze strany?
Mé rozhodnutí proběhne v následujících hodinách.
Hovořil jste o nátlaku na vás v rámci ČSSD v Moravskoslezském kraji. Kdo konkrétně jej vykonával?
Pane redaktore, já vám jména neřeknu. Nejužší vedení, tak to řeknu.
Jak se budete nyní chovat ve Sněmovně? Jak budete hlasovat?
Podle toho základního, co ve svobodné demokratické zemi je a to co nám umožňuje - podle Ústavy.
A co americký radar, podpoříte jej?
Ten radar stále není jasný. To není ani jasné z americké strany. V případě, že bude jasný a já dostanu další informace a v případě, že je vyhodnotím kladně, budu kladně hlasovat. V případě, že vyhodnotím záporně, budu hlasovat proti. Teď vám to ještě neřeknu, opravdu to v této chvíli nevím. Paní ministryně zahraniční (Condoleeza Riceová) tady má být záhy. Myslím si, že pan generál Obering rovněž. Budu rád, když se s nimi potkám.
V případě, že by se nyní konalo hlasování o nedůvěře, jak byste se zachoval vůči vládě?
Pane redaktore, to jsou těžké spekulace.

Příběh podobný jako u Melčáka a Pohanky

Situace připomíná příběhy dnes již bývalých poslanců ČSSD Miloše Melčáka, Michala Pohanky a Evžena Snítilého. Ti si také před přeběhnutím stěžovali na tlaky. Na páteční dotaz Práva, zda neuvažuje opustit řady ČSSD, Wolf neodpověděl jednoznačně: „Nechci to vůbec řešit. Analyzuji situaci a sbírám informace.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám