Hlavní obsah

Oslavná střelba v Turecku má smutnou dohru: mrtvého i zraněné

VÍDEŇ
Aktualizováno

Jedno úmrtí a 16 zraněných, povětšinou postřelených lidí, si vyžádaly mohutné oslavy pátečního vítězství tureckých fotbalistů nad Chorvatskem. Nadšení z postupu zachvátilo v noci na dnešek celé Turecko. Incidenty mezi fanoušky byly hlášeny z Vídně, kde se dramatické čtvrtfinále mistrovství Evropy konalo.

Článek

Turci ve velkém slavili i v Německu, střety mezi fanoušky se odehrály také v Bosně. Oproti tomu v Chorvatsku zavládl smutek. Ve městě Gaziantep na jihovýchodě Turecka byl při oslavách jeden muž zasažen kulkou do hlavy a na místě zemřel, informoval zpravodajský kanál NTV.

V dalších tureckých městech bylo při oslavách, které tradičně doprovázejí výstřely do vzduchu, zraněno 16 lidí, z toho dva těžce. Pět zraněných včetně desetileté dívky hlásí Istanbul. V tomto městě byla zbloudilou kulkou zasažena i pětapadesátiletá žena, která kvůli vedrům spala na střeše svého domu.

Při oslavách v Turecku tekla krev, přestože turecký trenér po vyhraném zápase vyzval fanoušky, aby byli rozumní. "Vítězství by se nemělo proměnit v tragédii," prohlásil kouč Fatih Terim. Už po podobně dramatickém nedělním vítězství Turecka nad Českou republikou byly ze země vítězů hlášeni dva postřelení, včetně desetileté dívenky, která byla zasažena do hlavy.

Petardy a klaksony zněly dlouho do noci v Německu

V Německu žije v současnosti nejpočetnější turecká menšina v Evropě. Poté, co Chorvati neproměnili čtvrtou penaltu, rozzářil se nad berlínskou čtvrtí Kreuzberg ohňostroj.

Německo tak zažilo již druhou noc fotbalových oslav za sebou, neboť ve čtvrtek Němci porazili ve čtvrtfinále Portugalsko a v semifinále se ve středu v Basileji střetnou právě s Turky.

Incidenty mezi tureckými a chorvatskými fanoušky se po zápase odehrály ve Vídni, která čtvrtfinále hostila. Několik rozvášněných fanoušků zadržela policie. Ve vídeňské čtvrti Ottakring se několik stovek chorvatských fanoušků střetlo s Turky. Vzduchem létaly lahve.

Výtržníci házeli lahve a kameny i do oken bytů

Velké oslavy jsou hlášeny i z Bosny, kde Turkům fandili tamní Muslimové. Policie musela řešit střety mezi bosenskými Muslimy a Chorvaty v Mostaru, kde dokonce proti výtržníkům použila slzný plyn.

Město Mostar je od občanské války v první polovině 90. let rozděleno mezi chorvatskou a muslimskou komunitu; ty při sportovních utkáních tradičně fandí Chorvatsku a Turecku. Oslavy se konaly i v bosenském hlavním městě Sarajevu, kde je početnější muslimské obyvatelstvo.

Fanoušci z jeho řad třímali turecké vlajky a skandovali "Alláhu akbar!" (Alláh je velký!). V sousedním Chorvatsku po penaltovém rozstřelu zavládl obrovský smutek. Centrální náměstí v metropoli Záhřebu nejprve zasáhl výbuch radosti, když Ivan Klasnič ve 119. minutě vstřelil gól.

Oslavy ale rychle vystřídalo mrazivé ticho, když Turci v posledních vteřinách nastavení vyrovnali. Během penaltového rozstřelu mnoho chorvatských fanoušků zavíralo oči, někteří se dokonce modlili.

Chorvati neskrývali smutek z porážky

"Jaká bolest. Nevím, jak vyjádřit ten smutek," řekla agentuře AFP pětatřicetiletá Marina, oblečená do chorvatského dresu. "Jsem strašně zklamaná. Všechno se stalo v posledních minutách, je to prokletí.

Vždycky se nám něco takového stane, je to neuvěřitelné," říkala fanynka se slzami v očích. Hlavní náměstí, kde chorvatští fanoušci sledovali zápas u velkoplošné obrazovky, se pak rychle vyprázdnilo.

Záhřebské kavárny a bary, kde Chorvati až dosud slavili vítězství, byly půl hodiny po zápase poloprázdné. "Turci vyhráli díky svému entuziasmu a drzosti. I když jsme byli technicky lepší, toto rozhodlo," prohlásil fanoušek Igor u poslední sklenky piva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám