Hlavní obsah

OSN překlasifikovala znásilnění na nástroj války

– NEW YORK
Novinky, BBC, rei

Rada bezpečnosti OSN jednohlasně schválila rezoluci, která nově klasifikuje znásilnění v konfliktních oblastech jako válečný nástroj. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun řekl, že násilí na ženách dosáhlo v některých společnostech zotavujících se z konfliktů nevyslovitelných rozměrů. OSN ho proto označila za součást válečné taktiky a ohrožení mezinárodní bezpečnosti.

Foto: Profimedia.cz

V Kongu je denně znásilněno na 40 žen.

Článek

Podle BBC měly Čína, Rusko, Indonésie a Vietnam k rezoluci výhrady kvůli pochybnostem, zda znásilnění patří projednávat Radě bezpečnosti. Nakonec byl dokument schválen jednohlasně. Sexuální násilí popisuje jako „válečnou taktiku, která má ponížit, opanovat, vzbudit strach, rozptýlit a/nebo násilně přemístit civilní příslušníky komunity či etnické skupiny“. Dodává, že takový druh násilí „může podstatně vyhrotit situaci ve válečném konfliktu“.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová řekl, že svět od nynějška uznal, že sexuální násilí hluboce ovlivňuje nejen zdraví a bezpečnost žen, ale také ekonomickou a společenskou stabilitu národů.

Další mluvčí označili bývalou Jugoslávii, súdánský region Dárfúr, Demokratickou republiku Kongo, Rwandu a Libérii jako oblasti, kde se cílené sexuální násilí objevilo v neobyčejné míře.

Bývalý velitel mírových sil OSN ve východním Kongu, generálmajor Patrick Cammaerto popsal důsledky, které během mise poznal. „Je to velmi efektivní zbraň, která úplně zdevastuje komunity. Potrestáte tak ženy i muže tím, že čin vykonáte před jejich zraky,“ řekl. V Kongu samotném se denně stane oběťmi znásilnění na 40 žen. Někdy se znásilňování podílejí i vojáci mírových složek, kteří je mají chránit.

Rada bezpečnosti neuvedla, jak se změní postihování za znásilnění v konfliktních oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám