Hlavní obsah

Za psa bez vodítka pokuta až 50 tisíc

Právo, ada, nig
PRAHA

Drakonický trest až padesát tisíc korun čeká na majitele psů, kteří je nechají volně pobíhat na místech, kde to obecní vyhláška zakazuje. Včera Sněmovna schválila zákon proti týrání zvířat, který takto výrazně zvyšuje pokutu, jež dosud činí maximálně 20 tisíc korun. Nyní bude záležet na postoji Senátu a prezidenta.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Pes bez vodítka přijde draho. Ilustrační foto

Článek

"Chtěl bych poděkovat odleva doprava za všechny obratlovce České republiky,“ řekl po hlasování Pavel Bohatec (ODS).

Je však otázkou, zda mu poděkují pejskaři i starostové obcí, kde omezující vyhlášku již mají. Ti již dříve v anketě Práva označili výši pokuty za nepřiměřenou a obtížně vymahatelnou. Připouštějí, že se těžko budou postihovat případy, kdy se pes vytrhne svému majiteli.

Chybějí síly na kontrolu přestupků

Upozorňují i na to, že jim chybějí síly na kontrolu takového provinění. Mnohem větší problém vidí ve znečišťování veřejných prostranství psími exkrementy, které po svých miláčcích jejich majitelé neuklízejí.

Vysoká pokuta by majitelům psů měla podle mluvčího ministerstva zemědělství Petra Vorlíčka ale hrozit až při opakovaném provinění.

Podle starostů má hrozba tvrdého postihu smysl vůči majitelům tzv. bojových plemen, kteří ohrožují okolí, a pak tam, kde majitelé nechávají své psy pobíhat v blízkosti dětských hřišť či v parcích. Kynologové však od starostů očekávají, že po této změně vyhradí na území svých obcí dostatek prostoru, kde mohou zvířata beztrestně volně venčit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám