Hlavní obsah

Lékařka popřela, že by děti z kuřimské kauzy měly jizvy

Právo, miv
BRNO

Brněnský městský soud začal v úterý řešit případ dětské lékařky Milany Smékalové, která policii neoznámila týrání dětí Jakuba a Ondřeje ze známé kuřimské kauzy. Lékařka proto čelí žalobě z neoznámení trestného činu. Soud zatím verdikt nevynesl, proces odročil.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Milana Smékalová (v pozadí) odchází od soudu, který projednává její roli v případu týraných dětí z kuřimské kauzy.

Článek

Pokud by lékařka na sklonku roku 2006 při pravidelné preventivní prohlídce tehdy devítiletého Jakuba Mauera a sedmiletého Ondřeje Coufala oznámila podezření na týrání, mohl být případ odhalen dříve, a ne jen náhodou, při sledování vysílání dětské chůvičky v sousedově domě v Kuřimi na Brněnsku.

Klára Mauerová se návštěvě lékaře vyhýbala. Smékalová jí musela opakovaně posílat pozvánku. S Jakubem ani k lékařce nešla, poslala místo sebe "tetu Káťu". Mauerová na kontrolu doprovodila až Ondřeje. I když podle znalců musely mít děti již tehdy na sobě stopy týrání, lékařka nic neohlásila. Před soudem řekla, že při preventivní prohlídce obou chlapců nenašla žádné jizvy.

Možné popáleniny od koberce

„Udělali jsme řádnou preventivní prohlídku, přesně, jak se má. Při vyšetření obou chlapců nebyly na jejich těle žádné stopy poranění v jakémkoliv stadiu hojení. Děti se chovaly normálně, nebyly neklidné, Ondřej seděl mamince na klíně,“ řekla před soudem obžalovaná.

Děti pak kontrolovala ještě v souvislosti s jejich umístěním do Klokánku. V té době měl na sobě Ondřej jizvy, které Smékalová hodnotí jako možné popáleniny od koberce. „Byly to bledé, ne čerstvé tři oválné jizvy o průměru půldruhého centimetru. Mohly to být popáleniny od koberce při hře dětí,“ tvrdí Smékalová.

Mnoho zranění a jizev

Znalecký posudek však hovoří jinak, zpráva po umístění do Klokánku obsahuje výčet mnoha zranění a jizev, z nich největší je starší 4,5 centimetru široká a sedm centimetrů dlouhá jizva na pravé hýždi Ondřeje. Povrch hýždě až téměř ke svalovině byl seříznut. Smékalová však ani zranění na hýždi neviděla. Prý chlapci při kontrole spodní prádlo nesundala.

„Tam nebyly žádné indicie, že by se mělo jednat o týrané dítě,“ řekla obžalovaná. Znalecké posudky poukazují na skutečnost, že již při preventivní kontrole musely být patrné stopy týrání.

Soudce Ivo Zummer bude chtít vyslechnout ještě další svědky, včetně Kláry Mauerové a Ondřejova otce Petra Coufala. Dále se bude kauzou zabývat 4. července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám