Hlavní obsah

Soud rozplétá případ dívky ubodané v lesíku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Zapíráním a vykrucováním obžalovaných začaly ve středu před ostravským krajským soudem výslechy Mariana Many a Karla Ochvata, kteří jsou obžalovaní ze zabití devatenáctileté příznivkyně hnutí skinheads Petry Baloghové. Její tělo bylo v pokročilém stadiu rozkladu nalezeno loni v létě v lesíku na okraji ostravské čtvrti Dubí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta vede obžalované v případu.

Článek

Podle obžaloby oba skinheadi vylákali Baloghovou loni 15. června na odlehlé místo, tam ji pobodali a utekli. Rozkládají se tělo objevil až po dvou měsících náhodný houbař.

Motivem měla být pomsta za to, že Baloghová údajně okradla Manovu matku o 100 tisíc korun v době, kdy s Manou chodili. Obžalovaní ale u soudu vinu popřeli. Sice přiznávají, že dívku chtěli v lesíku postrašit, ale celou vinu svádějí právě na svého kamaráda Rostislava Ječmena, který ji tam pod lstivou záminkou romantické procházky přivedl. Tomu ale žalobkyně nevěří.

„Provedenými důkazy byla jejich obhajoba vyvrácena. Není možné říct, co se na místě odehrálo, avšak lze dojít k přesvědčivému závěru, že útočníky byli právě dva obžalovaní,“ tvrdí žalobkyně Brigita Bilíková s tím, že Ječmen v době konfliktu už na místě nebyl. „Chtěli ji postrašit,“ vysvětlil Ječmen důvod, proč dívku do lesíku ke dvěma kamarádům přivedl.

Hrůzný nález houbaře odstartoval policejní vyšetřování loni 5. srpna. Vzhledem ke stavu těla, do kterého útočníci zasadili minimálně dvě rány nožem, policie několik týdnů pátrala po totožnosti.

Vyšetřování se pak soustředilo na partu ostravských skinheadů, se kterými se Baloghová stýkala. Bývalý partner Marian Mana byl jedním z prvních podezřelých a poté, co vyšlo najevo, že Baloghová okradla jeho matku, a ten ji proto nenáviděl a vyhrožoval jí, ještě více zesílilo.

Soud bude pokračovat výslechy celé řady svědků a znalců až do pátku a pak bude hlavní líčení pravděpodobně vzhledem k náročnosti případu odročeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám