Hlavní obsah

VIDEO: Teplo ve středu skončí, nastoupí chladno a déšť

• Aktualizováno
Novinky, has

Letní teploty, které Českou republiku ohřívají v posledních dnech, spějí ke svému konci. Během středy se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nad českým územím rozvlní studená fronta. Meteorologové očekávají přívalové srážky s krupobitím.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Od středy meteorologové očekávají bouřky, pak se ochladí.

Článek

"Od čtvrtka se pak má citelně ochladit a podle dlouhodobé předpovědi už se letní teploty do konce měsíce nevrátí," řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopresu.

Během středy se v bouřkách ojediněle vyskytnou přívalové srážky a kroupy, uvádí na svých stránkách ČHMÚ. Ve středu má být zpočátku ještě skoro jasno až polojasno, během dne postupně oblačno a na většině území přeháňky a bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou oproti úterním devětadvaceti jen 21 až 25 stupňů Celsia.

"Od západu k nám pronikne studená fronta, která bude postupovat přes celé území. K večeru se pak především na Moravě a ve Slezku objeví přívalové deště a ojediněle i kroupy," dodává Honsová. Přívalové deště má navíc doprovázet nárazový vítr o rychlosti až 80 kilometrů v hodině.

Do konce června chladno a déšť

Ve čtvrtek podle meteorologů začne nad české území proudit studený vzduch od severu. Léto tím na pár týdnů skončí. "Ve čtvrtek už se nejvyšší teploty vyšplhají jen na 18 až 22 stupňů, v pátek bude ještě větší zima:14 až 18 stupňů. To samé čekáme na sobotu," dodala meteoroložka.

Ani výhled do konce června nevypadá optimističtěji. "Podle dlouhodobé předpovědi to vypadá, že se do konce června už nedočkáme teplot nad pětadvacet stupňů. Teploty mají být spíše podprůměrné, kdežto srážek bude nadprůměrně," doplnila Honsová.

Poslední červnový týden má být ráz počasí podobný. Denní teploty budou dosahovat maximálně jednadvaceti stupňů. Až úplně na konci měsíce se podle Meteopresu oteplí až na 26 stupňů.

Citelně oteplovat se začne až na začátku července. Na konci prvního týdne prázdnin vystoupají teploty až na letních 28 stupňů.

Výhled počasí do 10. července
obdobíteploty přes denpočasí
11.-20.6.17 až 24oblačno s přeháňkami
21.-30.6.16 až 21postupné ustávání srážek
1.-10.7.22 až 26polojasno, občasné přeháňky

V týdnu od 16. do 22 června by teploty přes den měly být mezi 16 a 20 stupni, v noci mezi 14 a 10 stupni. Mělo by být polojasno až oblačno, občas s přeháňkami.

Poslední červnový týden má být ráz počasí podobný. Denní teploty budou dosahovat maximálně jednadvaceti stupňů. Až úplně na konci měsíce se podle Meteopressu oteplí až na 26 stupňů.

Citelně oteplovat se začne až na začátku července. Na konci prvního týdne prázdnin vystoupají teploty až na letních 28 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám