Hlavní obsah

VIDEO: Výstava Titanic: Bude vám běhat mráz po zádech

PRAHA

Ve čtvrtek se Velký sál pražské Lucerny promění v Titanic. Začíná zde expozice Titanic: Výstava artefaktů, která nabízí více než 300 autentických předmětů vyzvednutých z vraku na dně Atlantského oceánu.

Foto: Jan Chmelíček, Právo

Brašna cestujícího druhé třídy.

Článek

Návštěvníci mají možnost nejen nakouknout do maket jednotlivých pokojíků, ale také se dozví více informací o lodi samotné. Výstavu provází také zvukové a obrazové projekce.

"Unikátní věc je, že veškeré předměty na výstavě pocházejí z té lodi samotné. Mně osobně se líbí klenoty, které zdobily výstřihy dam a porcelán, ze kterého lidé jedli. Vždy si tak vzpomenu na konkrétní osoby," řekla Cheryl Muréová z firmy Premier Exhibitions, která výstavu pořádá.

Dodala, že organizace takové expozice není jednoduchá. "Ty předměty jsou v podstatě nenahraditelné. Řešili jsme, jak budou tyto předměty reagovat, když po tolika letech na mořském dnu přijdou na vzduch. Vyřešit tento úkol, na kterém pracoval celý tým expertů, bylo nejtěžší," vysvětlila Muréová.

Vstupenkou je replika lístku se jménem skutečného cestujícího

Výstava kromě nostalgie, historické atmosféry i zážitku z pobytu v jednotlivých cestovních třídách nabízí hostům také informace o stavbě lodi a o jejím nešťastném potopení. Titanic narazil do ledovce se 2228 lidmi na palubě, katastrofa si vyžádala 1523 obětí.

Výstava, která nabídne i zvukové a obrazové projekce, potrvá do konce listopadu. Návštěvníci se do atmosféry začátku minulého století dostanou už při vstupu, kdy obdrží repliku tehdejšího lístku z roku 1912 se jménem skutečného cestujícího. Cena vstupenek na výstavu, která bude otevřena denně od 10:00 do 21:00, stojí od 280 do 330 korun.

Putovní výstavu vidělo v Brně přes 70 000 návštěvníků

Putovní výstavu už ve světě vidělo zhruba 17 milionů lidí. V Česku měla předpremiéru v Brně, kde ji zhlédlo více než 70 000 návštěvníků. "Lidé jsou nejvíce fascinovaní historií. Tím, že lidé z Evropy odjížděli do USA za lepším životem, začátkem století a dalšími historickými událostmi," popsala Muréová.

Luxusní parník Titanic vyrazil na svou první zaoceánskou plavbu ze Southamptonu do New Yorku 10. dubna roku 1912. Necelých 270 metrů dlouhá a přes 28 metrů široká loď byla tehdy považována za nepotopitelnou. Tomu odpovídal i počet záchranných člunů, který byl vzhledem ke kapacitě lodi nedostatečný.

Reklama

Související témata:

Související články

V Brně vystavují artefakty z Titaniku

Brno hostí výstavu o Titaniku a jeho zkáze. Pořádající společnost Live Nation umístila do nevyužité haly také artefakty vyzdvižené ze dna severního Atlantiku....

Výběr článků

Načítám