Hlavní obsah

Extrémní žehlení: adrenalinový sport nejen pro znuděné hospodyňky

Právo, Lucie Benešová

Mysleli jste si, že žehlení je pouze nutná domácí povinnost? Pak vězte, že patří i mezi výlučné sportovní disciplíny. Dokonce se v extrémním žehlení pořádají i mistrovství světa. Nadšence s prknem a milovníky recese se žehličkou potkáte na skalách, zasněžených pláních nebo dokonce pod vodou.

Foto: Foto archiv, Právo

Skupina nadšenců zkusila extrémní žehlení i v Česku, tentokrát na hoře Říp.

Článek

Moje babička vždycky říká: „Když jdu žehlit, zapnu si televizi a udělám si pohodlí.“ Pro vyznavače „extrémního žehlení“ (angl. extreme ironing) není tato forma dostačující. Relativně nový adrenalinový sport vyvrací všechny zažité konvence. Je směsicí „outdoorového sportu“, a také domácí práce.

Odhaduje se, že více než 1 000 žen a mužů z celého světa si navyklo žehlit při různých sportech nebo na neobvyklých místech – při horolezectví, na ledovci, pod mořskou hladinou, při seskoku padákem, dojení krávy.

To zní dobře, ale přesto: Jak to všechno funguje?

Mohly by být pečlivé hospodyňky opravdu spokojené s vyžehleným oblečením na exotických místech jako je vrchol skály, dno moře, nebo městská magistrála?

A je praktické zabalit si do horolezecké výbavy žehlicí prkno a žehličku? Samozřejmě nebezpečí, vzrušení a legrace nějaké skupiny je důležitější než samotné žehlení, jde spíše o obohacení sportu nebo o recesi. Přesto platí, že žehlení se nesmí odbýt.

Nejčastější bývá dotaz na přívod energie do žehličky

Protože extrémní žehliči si ještě musí počkat na žehličky napájené solárními bateriemi, zahřívají své žehlicí přístroje přenosnými plynovými hořáky, kempinkovými vařiči a generátory. Žádný zdroj se samozřejmě nepoužívá při žehlení pod vodou. To by bylo opravdu extrémně nebezpečné.

Musíte si vybrat co nejméně obvyklé místo pro žehlení a především někoho s sebou, kdo vám udělá nezbytné fotografie, abyste se poté mohli předvést na internetu, jak žehlíte v třeba dosti krkolomných podmínkách.

Jak se žehlení změnilo

V 19. století a ještě v první polovině 20. století používaly hospodyňky k narovnání faldů na košilích žehličky na tekutý i pevný líh, benzín. Stávalo se, že je připojili také přímo k plynovým bombám. Technický pokrok ale přinesl žehličky napájené elektřinou a opatřené termoregulátorem. Extrémní nebezpečí spojené se žehlením zmizelo. Nicméně, koncem 20. století se znovu objevily nápady spojit žehlení s extrémními zážitky.

.: Klasická žehlička bez napařování.foto: ETA

Vše začalo velmi prostě a nápad vznikl samozřejmě v Anglii v roce 1997. Phil z anglického East Midlands v Leicestru se jednoho dne rozhodl, že odpoledne strávené v obýváku u rozpálené žehličky je to poslední, po čem by toužil. A protože jej lákalo horolezectví, rozhodl se pro šílený nápad – spojit příjemné s užitečným. Vyrazil na skálu i s žehličkou.

A tak přišlo na svět extrémní žehlení. Se svým počinem se pochlubil svému spolubydlícímu Paulovi, spolu nějakou dobu vystupovali pod pseudonymem Steam a Spray. Podle wikipedie. org se extrémní žehlení objevilo již ve videoklipu skupiny Monster Magned v roce 1995.

Extrémní žehlení má svoji organizaci

V roce 1998 se žehliči sdružili pod vlajkou organizace Extreme Ironing Bureau (EIB), který je doteď základním kamenem vedoucího nyní již polooficiálního sportu. Velký zájem našel u Němců, kteří se podíleli na společenství „Extréme Ironing International“ – a v roce 2000 byla v Německu založená sesterská kancelář a také odnož – Eso Ironing, která kombinuje žehlení s principy meditace.

Málokdo umí žehlit s úsměvem, tak proč si žehlení neužít?foto: Philips

V roce 2002 přišla německá část se světovým šampionátem v extrémním žehlení pro skupiny (zvítězil britský team) i jednotlivce (zvítězil Němec).

Mistrovství v Mnichově se zúčastnilo na 80 lidí (z Austrálie, Rakouska, Chile, Chorvatska, Velké Británie a Německa), což vyvolalo poprvé zájem médií o tento sport a tedy i pro jeho celosvětové rozšíření, do povědomí.

Rekord byl překonán pod hladinou moře

Nejnovější rekord v extrémním žehlení byl zaznamenám při potápění na konci letošního března v Austrálii (Camberra). Na dvaasedmdesát potápěčů se sešlo v žehlení pod vodou, tři metry pod hladinou moře.

Každý potápěč si pro tuto nezvyklou potápěčskou příležitost s sebou bral žehličku, prkno a kus oblečení. Elektrické přívody žehliček byly v tomto případě odstraněny. „Byla zima a myslím si, že oni museli být vážně blázniví,“ ohodnotil situaci Tom O’Connor, který společně s policií hlídal věrohodnost nového rekordu.

Kde všude se žehlilo

Na kole, v metru, v prostředku řeky na raftu, v zavěšení na stromě či na skále, na hřbetu krávy, na střeše auta, na skateboardu. Jedna z výprav extrémního žehlení žehlila britskou vlajku na Antarktidě při teplotě 47 °C (na příště plánují, že půjdou vysát poušť).

Žehlení pod vodou bylo „vynalezeno“ mužem z Německa, vystupujícím pod uměleckým jménem Iron Lung. Ten se odebral do vod Středozemního moře se svojí žehličkou i žehlicím prknem v roce 2001.

Reklama

Související témata:

Související články

Geocaching: najdi svůj zlatý poklad

Vzrušující pocit dobrodružného hledání zažívají na celém světě vyznavači populární hry pro děti i dospělé zvané geocaching. Na geograficky nebo historicky...

Výběr článků

Načítám