Hlavní obsah

Ze střežených kasáren zmizela vojenská Tatra a tisíc litrů nafty

Právo, pab
KLATOVY

Česká armáda má z ostudy kabát. Přímo pod nosem si nechali vojáci ukrást ze střežených kasáren v Klatovech šestikolovou Tatru 815. K ní si zatím neznámý zloděj „přibalil“ ještě padesát dvacetilitrových kanystrů s naftou. Po pachateli pátrá vojenská policie.

Článek

"V pondělí nám oznámil dozorčí útvaru, že u vrat brány autoparku je poškozen visací zámek a že následnou kontrolou zjistili, že chybí Tatra 815 a větší množství pohonných hmot. Místo krádeže zadokumentovala výjezdová skupina vojenské policie. Následně byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním ze strany doposud neznámého pachatele,“ řekl Právu mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

Podle něho armáda prostřednictvím Policie ČR vyhlásila po vozidle pátrání. Škoda zatím podle Čermáka nebyla přesně vyčíslena.

Kasárna stojí v průmyslové zóně poblíž centra města. Vstup do nich je možný dvěma branami. U hlavní brány je stálá dozorčí služba, zádní brána, která je zároveň vstupem do autoparku, je hlídaná pouze strážným při obchůzce. Zloděj po výjezdu z brány mohl nepozorovaně pokračovat cestou podél železniční trati až k výpadovce na Železnou Rudu.

"Případ je v šetření vojenské policie. Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ reagoval velitel útvaru Robert Sdurko.

Podezření padá na vojáka

Podle zatím nepotvrzených informací je v podezření jeden z místních vojáků, který je oficiálně na nemocenské. Policisté nyní prověřují, zda se v době krádeže nepohyboval v okolí kasáren. Je ale velmi pravděpodobné, že krádež nebyla dílem jednoho člověka.

Zloděj neměl při krádeži vozidla zase tak složitou práci. "Tento typ tatrovek lze jednoduše nastartovat spojením drátů ze spínací skřínky. Není ani vybaven zamykáním volantu. V teplém počasí motor chytne hned. Pokud jsou dobře natlakované brzdy, může řidič hned po nastartování zařadit jedničku a odjet,“ řekl servisní technik vozů Tatra s dvacetiletou praxí Dalibor Petr.

Reklama

Výběr článků

Načítám