Hlavní obsah

VIDEO: Zemřel módní návrhář Yves Saint Laurent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ
Aktualizováno

V neděli večer zemřel jeden z nejvýznamnějších módních návrhářů 20. století Yves Saint Laurent. Bylo mu 71 let. Oznámila to v pondělí agentura AFP. Nástupce Christiana Diora proslul tím, že rozšířil módu i mezi obyčejnými lidmi. Podle listu Le Parisien byla příčinou úmrtí rakovina.

Foto: Philippe Wojazer/Files, Reuters

Yves Saint Laurent

Článek

Saint Laurent se slávy ve svém povolání dočkal už jako mladý umělec. V 17 letech přišel do Paříže a už v roce 1954 se stal spolupracovníkem Christiana Diora.

Podle editorky British Vogue Alexandry Shulmanové pomohl inovátor Saint Laurent zdemokratizovat módu. "Před ním existovaly malé salony pro bohaté. Saint Laurent je přiblížil všem lidem. Byl mladý a měl švih. Mladší generace se s ním ztotožnily.“

"Svůj styl jsem objevil prostřednictvím žen. Odtud vyvěrá jeho síla a vivalita.“ (Yves Saint Laurent)

Úspěch mu přinesla hned první módní přehlídka, která zcela narušila dosavadní trendy "vosího pasu".

Svoboda v oblékání

V roce 1961 ve spolupráci s Pierrem Bergém vytvořil vlastní módní dům. Společně pak dobývali svět s logem představovaným třemi černými písmeny na krémovém podkladu. Ženám dal svobodu v oblékání - vytvořil pro ně kalhoty dámského střihu či kostým, přizpůsobil jejich oblečení nové době. Nezůstal pozadu ani v módě pro muže: tvořil pro ně pláště s kapucí, bombajky (saka s krátkými rukávy) i smokingy.

:. Saint Laurent s Claudií Schifferovou po přehlídce nových modelů pro zimní sezónu 1996/97foto: ČTK/AP

Před šesti lety se Yves Saint Laurent po 40 letech kreativní práce rozhodl odejít na odpočinek. Rozloučil se retrospektivní přehlídkou své tvorby v pařížském centru Georges Pompidou.

"Yves Saint Laurent byl prvním, kdo povýšil krejčovinu na umění.“ (francouzský prezident Nicolas Sarkozy)

Návrhář byl velkým milovníkem umění, například opery i divadla, pro jejichž představení také tvořil kostýmy. Nechal se inspirovat také umělci z jiných oborů, mezi nimi například Pablem Picassem nebo Vincentem Van Goghem, ale i Ruskem či Afrikou.

Yves Saint Laurent

- Celým jménem Yves-Mathieu Saint Laurent    

- Narodil se 1. srpna 1936 v alžírském Oranu.  

- V 50. letech spolupracoval s Christianem Diorem a po jeho smrti v roce 1957 se stal jeho nástupcem.  

- V roce 1961 ve spolupráci s Pierrem Bergém vytvořil vlastní módní dům.

- V roce 2002 odešel do důchodu.

- Zemřel 1.6. 2008.

:. Yves Saint Laurent s modelkou na snímku z roku 1993foto: Profimedia

Reklama

Výběr článků

Načítám