Hlavní obsah

Zahradil chce vyhandlovat Lisabonskou smlouvu za radar

Člen vedení ODS a europoslanec Jan Zahradil nemá nic proti tomu, kdyby v koalici občanští demokraté jednotně podpořili Lisabonskou smlouvu, pokud by zelení jednotně hlasovali pro smlouvu o radaru. Místopředseda Strany zelených a ministr školství Ondřej Liška však odmítá, aby se hlasování o obou dokumentech spojovalo či vzájemně podmiňovalo. Politici to řekli v pořadu Otázky Václava Moravce.

Článek

Ratifikace smluv o protiraketovém americkém radaru a lisabonské smlouvy o dalším fungování EU by mohla vyvolat rozkol v koalici.

Zahradil tvrdí, že obě smlouvy spolu souvisí a jejich přijetí by mělo být propojeno.

Část zelených má ke smlouvě o radaru výhrady. Někteří členové ODS se zas staví odmítavě k lisabonské smlouvě. "Proti této interpretaci nic nemám. Tyto věci (smlouvy) spolu geopoliticky souvisí," řekl Zahradil.

Europoslanec uvedl, že ODS se zachovala konstruktivně a lisabonskou dohodu neblokovala, "přestože určitým způsobem snižuje váhu ČR v některých evropských orgánech". Česko má nyní možnost v dohodě o radaru situaci vyvážit, uvedl Zahradil.

Lisabonskou smlouvu nyní na podnět senátorů z ODS posuzuje český Ústavní soud. Má zjistit, zda není v roszporu s ústavou.

Telička: ODS nemá vztah k evropské integraci

Liška považuje spojování přijetí obou smluv za nebezpečnou hru ODS. Obě smlouvy jsou podle něj nesrovnatelné. Lisabonskou smlouvu označil za zásadní dokument celého evropského společenství, smlouvu o protiraketové obraně za dílčí spolupráci.

"Není možné ani náznakem se snažit tyhle dvě věci nějakým způsobem vyhandlovat," řekl Liška. Pokud by podle něj ODS takto postupovala, může to skončit její ostudou i ostudou Česka.

Proti spojování hlasování je i ČSSD. Vyzvala vládu, aby okamžitě ukončila jednání s USA o radaru a důsledně naplňovala proevropský kurz země. "Jejich premiér (Topolánek) podepíše v Lisabonu za ČR smlouvu a pak jejich bývalý a snad i budoucí stínový ministr zahraničí (Zahradil) chce vydírat sociální demokracii s tím, že by ODS ratifikovala lisabonskou smlouvu za předpokladu, že ČSSD podpoří americký radar," uvedl v sobotu na programové konferenci ČSSD její předseda Jiří Paroubek.

Kompenzování evropského dokumentu dohodou o radaru a věcné vazby mezi smlouvami se poněkud děsí i bývalý eurokomisař Pavel Telička. Podle něj někteří politici ODS ještě nenašli vztah k evropské integraci.

Politici a diplomaté v Bruselu si prý už kladou otázku, zda má ČR koncepci zahraniční politiky a zda je jednotná. Telička dodal, že nepřijetí lisabonské smlouvy by mělo negativní vliv na české předsednictví i pozici Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám