Hlavní obsah

Horký víkend přinese i silné bouřky s krupobitím

Aktualizováno

Zatímco na většině území má o víkendu podle předpovědi panovat slunečné počasí, v téměř tropických teplotách se budou tvořit i typické „bouřky z tepla“, které zasáhnou hlavně horské oblasti České republiky. Mohou být doprovázeny přívalovým deštěm a silným větrem.

Článek

"Očekáváme lokální bouřky způsobené vzestupným prouděním vzduchu,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. „Bouřky budou intenzivní, mohou být doprovázeny přívalovým deštěm, srážkové úhrny by mohly činit až 30 milimetrů. Není vyloučené ani krupobití. V bouřkách bude vítr zesilovat až na 72 km/h,“ dodala Honsová.

O víkendu se mají bouřky, které vznikají i vlivem členitosti terénu, vyskytovat zejména v horských oblastech, příští týden ale zasáhnou i zbytek území. Současný ráz počasí je podle Honsové typický spíše pro červenec a srpen. "Teploty jsou nyní o deset stupňů nad průměrem,“ upřesnila.

Do Česka se dostal pouštní písek ze Sahary

Vysoké teploty, které nyní v České republice panují, Honsová vysvětlila výskytem tlakové níže se středem nad zeměmi Beneluxu, která se otáčí proti směru hodinových ručiček a po její východní straně do Česka proudí horký vzduch ze Sahary i se zrnky pouštního písku.

"Ve čtvrtek bylo proudění ze Sahary tak silné, že nám telefonovali lidé hlavně z jižních Čech, že mají špinavé prádlo a zaprášená auta,“ uvedla Honsová. Písek ze Sahary lze v Česku zaznamenat zhruba jednou až dvakrát ročně, v dubnu meteorologové zase zaznamenali písek přivátý pro změnu z Ukrajiny.

Hasiči vyjíždějí častěji

Kvůli vysokým teplotám se ozvali i hasiči. Varují před monžnými požáry. Už během tohoto týdne se zvýšil počet hasičských zásahů, ve středu hasiči vyjížděli dokonce k 86 požárům, což je o 59 procent více než dlouhodobý průměr.

Zvýšené nebezpečí vzniku požárů hrozí zejména v přírodě, kam ve dnech volna vyrazí více lidí. Mluvčí hasičů proto varuje občany, aby v současném téměř tropickém počasí nepoužívali v přírodě otevřený oheň, a připomíná, že v lesních porostech platí zákaz kouření a rozdělávání ohně mimo vyhrazená místa. Provinilcům hrozí pokuta, která může dosáhnout výše až 25 000 korun.

Při tropických teplotách je nebezpečná i manipulace s vysoce hořlavými kapalinami - benzinem, naftou, barvami či petrolejem. Jejich výpary by se mohly vznítit a vybuchnout. Hořlavé kapaliny je třeba skladovat v uzavřených nádobách mimo dosah slunce a dětí, upozornil Kopáček.

Přívalové deště a kroupy škodily ve Francii a v Německu

Prudké bouřky, přívalové deště a kroupy zasáhly v pátek dopoledne řadu oblastí na východě Francie a v západní části Německa. Výsledkem byly zaplavené silnice, vyvrácené stromy, poničená auta a zatopené sklepy domů, napsala agentura DPA.

V České republice ale rozmary počasí takového rozsahu nehrozí. "Tam jsou dány intenzivní srážky frontálním charakterem počasí, u nás to budou lokální bouřky z tepla,“ vysvětlila Honsová.

Z francouzského území byl nejvíce zasažen ostrov Korsika. Dešťová voda zaplavovala nejen sklepy, ale i přízemí domů na řadě míst ostrova. Na 180 lidí museli hasiči dočasně ubytovat v hotelích. Řada silnic byla zaplavena bahnem a stala se neprůjezdnými. Hlavní město ostrova Ajaccio naměřilo 133 milimetrů srážek za 24 hodin, což představuje nejhorší průtrže mračen od roku 1949.

Také v Alsasku a Savojsku na západě pevninské Francie bylo zaplaveno mnoho vedlejších silnic. Provoz na železniční trati Lyon-Turín musel být dočasně zastaven. Podle meteorologů ale Francii pro nejbližší dobu už další takové bouře nehrozí.

V německé spolkové zemí Severní Porýní-Vestfálsko padaly v okolí Krefeldu kroupy o velikosti tenisového míčku. Zranily tři lidi a rozbily nesčetná okna na mnoha automobilech. Také mnoho střešních oken a světlíků v budovách nevydrželo nápor takových kusů ledu, uvedla místní policie. Hasiči odhadují vzniklé škody v miliónech eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám