Hlavní obsah

Bývalý soudce Nagy rezignoval kvůli úplatkům

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy se v polovině května dobrovolně vzdal soudcovského taláru kvůli vážnému podezření z korupce. Podle záběrů skryté kamery, které v pondělí odvysílala TV Nova, totiž bral od reportérů televize úplatky. Celkem mu předali 50 tisíc korun.

Foto: ČTK

Bývalý mladoboleslavský soudce Pavel Nagy (vlevo) u kárného senátu Nejvyššího soudu v Brně

Článek

Soudce se podle televize pod tíhou důkazů k úplatkářství nakonec přiznal, vedení mladoboleslavského soudu na něj kvůli tomu okamžitě podalo trestní oznámení. Již před časem na něj podal oznámení také ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), a to kvůli vymyšlenému soudnímu řízení.

Reportéři soudce, topícího se v dluzích, sledovali delší dobu, za úplatky po něm žádali např. informace, ke kterým měl z titulu své funkce přístup. Celkově si Nagy podle Novy nechal slíbit dva milióny korun. Na kameru se ke svému selhání odmítl jakkoliv vyjádřit.

„Měl jsem s ním pohovor, kde se k tomu přiznal a skončilo to jeho rezignací,“ řekl k tomu pro TV Nova šéf mladoboleslavského soudu Jiří Rajm.

Soudce Nagy se údajně po konfrontaci s materiálem natočeným skrytou kamerou pro nový pořad Na tvrdo psychicky zhroutil, v současné době je v pracovní neschopnosti.

Do povědomí veřejnosti se Nagy dostal poté, co zmeškal soudní řízení a jeho průběh si pak vymyslel. Podle ministra Pospíšila pak padělal protokol o jednání soudu. Zaprotokoloval i údajnou závěrečnou řeč obhajoby a vynesl dokonce i konečný verdikt, jakoby se líčení opravdu uskutečnilo. Kárný senát ho za to potrestal srážkou z platu, což ministr Pospíšil kritizoval a Nagyho vyzval ke složení funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám