Hlavní obsah

VIDEO: Rada zakázala reklamu na Fernet kvůli mladým herečkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rada pro reklamu potvrdila, že televizní spot na Fernet Stock 8000 je neetický. Arbitrážní komise rady nevyhověla dubnovému protestu plzeňského Stocku, výrobce nápoje. Podle rady televizní reklama, v níž herečky pijí nápoj v kombinaci s gumovými medvídky, neodpovídá jejímu kodexu.

Článek

Ten stanoví, že lidé vystupující v reklamě jako konzumenti alkoholického nápoje musí mít přes 25 roků a nesmí ani jako osoby mladší 25 let vypadat.

"Verdikt rady jsme zatím neobdrželi. Budeme ho komentovat až poté, co ho oficiálně získáme," řekl ředitel Stocku Plzeň - Božkov Martin Petrášek. Po prvním rozhodnutí rady koncem dubna likérka spot dočasně stáhla z vysílání a do celoplošných televizí ho znovu nenasadí. Náklady na spot Petrášek nezveřejnil. Výrobní cena televizní reklamy může být od statisíců do desítek miliónů korun, dodal.

:. Podle rady herečky vypadají mladší než 25 let. Foto: Stock

"Výrobci se nemusí naším verdiktem řídit, ale v drtivé většině jej respektují," řekl Šťastný. Rada nemůže udělit žádné sankce, apeluje pouze na morálku zadavatelů reklam, kteří si sami podmínky etického kodexu schválili. Požadavek, aby byly dívky starší 25 let není podle Šťastného zakotven pouze v kodexu, ale také v zákoně. Alkoholické produkty nesmí oslovovat mladší cílovou skupinu.

Příklady kontroverzních reklamních kampaní:
V srpnu 2007 automobilka Volvo zobrazila v reklamě blondýnu a muže s romskými rysy. Poselství kampaně bylo volvo není pro ni či pro něj, volvo je pro vás.
V květnu 2007 se objevila reklama na Fernet Berentzen, ve které vystupoval herec Sagvan Tofi. Spot se odkazoval na film z 80. let Kamarád do deště, v němž si Tofi zahrál. Tofi v reklamě hovořil o alkoholu jako o "někom, kdo vás podrží" nebo jej oslovuje jako "kámoše".
V září 2006 si rumunská ambasáda v Praze stěžovala na reklamu bulvárního deníku, ve které herec Jiří Krampol prohlašoval: "S Aha! se nenudím ani v Rumunsku!"
V únoru 2005 společnost Mountfield stáhla svou televizní kampaň, ve které se objevil stereotyp židovského obchodníka.
V srpnu 2004 se prezident Václav Klaus objevil v reklamě propagující soukromou brněnskou vysokou školu Newton College, v jejíž akademické radě byl jeho kancléř Jiří Weigl. Škola použila fotografii, na níž Klaus pózoval jako bezdomovec ležící na lavičce.
V březnu 2004 vzbudila protest reklama Rádia Kiss, která použila odsouzeného nájemného vraha Jiřího Kajínka. Kajínek je na ní se sluchátky na uších a nad ním je nápis Rádio na doživotí.
V lednu 2002 Rada uznala za neetický billboard s tehdejším předsedou ODS a Sněmovny Václavem Klausem s lyžemi značky Völkl, který měl propagovat služby restaurace ve Špindlerově Mlýně.
V únoru 1999 se v Česku objevily plakáty české verze erotického časopisu Hustler. Zobrazovaly blondýnu oblečenou v kůži, s bičíkem v ruce a se sloganem "Vládne na hradě domina?". Narážely na údajný vliv, který měla na rozhodování prezidenta Václava Havla jeho žena Dagmar.

Proti verdiktu rady není odvolání. České celoplošné televizní stanice se jím řídí a spoty odmítají vysílat. Obávají se totiž sankcí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, řekl zástupce reklamní agentury.

Herečky jsou starší

"Zásadně s ním nesouhlasíme a považujeme rozhodnutí za absurdní. Dvěma herečkám je aktuálně 27 a 28 let, jsou to mladé dospělé ženy. Oblečení ani make-up je nijak neomlazují," uvedl koncem dubna Petrášek. Fakt, že je reklama hravá, herečky se v ní věnují adrenalinové zábavě a pijí nápoj s medvídky nestačí, aby byly vnímány mladší 25 let. Navíc spoty vždy běžely v hlavním vysílacím čase, který oslovuje celou populaci.

Záběr z reklamy. Foto: Stock

Rada je občanským sdružením, jehož členy jsou například České sdružení pro značkové výrobky a Fóra zodpovědných výrobců lihovin, jejichž je Stock významným zástupcem, a proto verdikty rady musí respektovat.

Ministr v reklamě

Velké vášně naposledy vyvolala reklama na energetický nápoj, který využil fotografii spícího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga s nápisem "Vydržíte déle." Ta tuzemské silniční tahy na billboardech lemovala v březnu.

Rada ve svém zdůvodnění s požadavkem ukončení reklamy uvedla, že musí být slušná. V kodexu navíc stojí, že "reklama nesmí ke svému působení využívat nositele veřejné autority, i když by oni sami se svým úplatným či bezúplatným působením v reklamě souhlasili".

Ministr Schwarzenberg reklamu komentoval slovy: „Ať mají lidi srandu, já jim to přeji.“

Anketa

Ovlivňuje vás reklama na alkohol?
Určitě ano
5,6 %
Ne, nenechám se ovlivnit
65,1 %
Nijak zvlášť ji nevnímám
29,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11325 čtenářů.

Reklama

Související články

Reklamy na úvěr často klamou, varuje inspekce

Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před reklamami na poskytování úvěru. Podle inspekce poskytovatelé úvěru totiž často neuvádí roční procentní sazbu nákladů...

Lidé jsou přesyceni reklamou, tvrdí průzkum

Pocit přesycenosti reklamou u Čechů opět vzrostl. Vůbec nejvíce se lidé cítí být přesyceni reklamou na Nově a Primě a letáky ve schránkách. Značně také...

Výběr článků

Načítám