Hlavní obsah

V Eurovizi zvítězil Rus Dima Bilan

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem soutěže Eurovision Song Contest, známé též jako Eurovize, se stal v sobotu večer Dima Bilan z Ruska se skladbou Believe. Na druhém místě skončila Ani Lorak z Ukrajiny a na třetím Kalomira z Řecka.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Vítěz: Dima Bilan z Ruska

Článek

Ani Lorakfoto: Reuters/Marko Djurica

Ve finále, které bylo přenášeno živě ze srbského Bělehradu a trvalo tři hodiny, se představili zástupci 25 zemí. Česká republika mezi nimi nebyla, protože zpěvačka Tereza Kerndlová neuspěla v předchozím kole. 

Kalomirafoto: Reuters/Marko Djurica

Jako host v pořadu vystoupil jeden z nejslavnějších balkánských hudebníků Goran Bregovič, jenž je dobře znám i návštěvníkům českých klubů a festivalů.  

Vania Fernandesfoto: Reuters/Marko Djurica

Ve finále převládala uniformní diskotéková hudba, podle které šlo jen těžko poznat, ze které země soutěžící pochází. Výjimkou bylo Finsko, které naopak vyslalo do klání metalovou kapelu připomínající zvuk 80. let.

Andy Abrahamfoto: Reuters/Ivan Milutinovic

K nadprůměru patřili např. zástupci Velké Británie Andy Abraham a Francie Sebastien Tellier. Část zpěváků volila angličtinu, jiní mateřský jazyk a nebo kombinaci obou.  

Simon Mathewfoto: Reuters/Marko Djurica

Eurovize se vysílá od roku 1956 a mohou se jí účastnit i mimoevropské státy, i když se to stává zřídka. Česká republika se zapojila teprve loni, paradoxně v době, kdy již soutěž ztratila prestiž a nejen hudebními kritiky je považována za slabou až směšnou.

Rodolfo Chikilicuatrefoto: Reuters/Marko Djurica

To se odráží i ve sníženém zájmu o soutěž na západě Evropy - Irsko např. letos nominovalo krkající loutku a Španělsko zase profesionálního komika Rodolfa Chikilicuatrea, který nijak neskrývá, že vůbec neumí zpívat, a přesto se svým parodickým číslem postoupil až do finále.

Reklama

Výběr článků

Načítám