Hlavní obsah

Foldyna: V Kosovu je špatné nebýt Albáncem

Právo, Alexandr Mitrofanov

„V dnešním Kosovu nezáleží na tom, zda jste Srbem, Čechem či jiným Slovanem, je tam těžké být kýmkoliv, když nejste Albáncem,“ řekl popsal ve čtvrtek Právu své zkušenosti z Kosova Jaroslav Foldyna (ČSSD), který je tam spolu s 21 studenty tří českých vysokých škol a dalšími českými a srbskými aktivisty v těchto dnech na humanitární misi.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Článek

„Lidé jsou velmi nedůvěřiví a podezřívaví a všechny slovanské jazyky se jim zřejmě mísí v jeden. Nevraživost je poměrně vysoká. Dělají na nás to známé gesto se vztyčených prostředníkem,“ uvedl Foldyna.

Albánští výrostci ve středu házeli po autobuse, v němž Foldyna se studenty cestují, kameny a včera podle Foldyny se o tento incident zajímala místní policie, která se o události dozvěděla ze srbských médií. „Ptali se na místo, kde se to stalo. Zřejmě vyšetřovali, zda k něčemu takovému opravdu došlo. Jestli ale někoho napadlo, že jsme si to vymysleli, abychom tady šířili nějakou propagandu, tak to je naprostý nesmysl,“ řekl Foldyna.

Podle něj nejsou problémy v komunikaci s oficiálními kosovskými strukturami. „Problémy jsou ale na každém druhém kroku s albánskou mládeží. Srbové vyprávějí, že přijdou mladíci, nafackují jejich dětem, a jakmile se proti tomu ozvou, objeví se třicet dospělých a vzniká konflikt.“

Foldyna chce, aby o tom, co v Kosovu viděli, mluvili po návratu do vlasti sami čeští studenti. „Uspořádáme tiskovou konferenci, abychom informovali veřejnost, jaká je situace s lidskými právy Srbů v Kosovu. S některými přáteli jsme vytvořili občanské sdružení, které chce podpořit základní školu v kosovském Orahovci. Budeme sem pořád jezdit,“ uvedl Foldyna.

Česká vláda Srbům ublížila

„Srbům naše vláda ublížila, ale dostáváme od nich chleba, spíme u nich. Teď jsme přijeli do Kosovské Mitrovice, místní Srbové vědí, že jsme Češi, že naše vláda uznala samostatnost Kosova, ale říkají, že vláda není národ a že to vnímají,“ řekl Foldyna. Podle svých slov se setkal se na hraničních přechodech s kosovskou policií a celníky. „Tam byl přístup profesionální. Ani přímo v terénu při kontaktu s místní policií jsem se nesetkal s žádným problémem,“ postěžoval si Foldyna.

„Já nechci obviňovat místní Albánce, protože ti obyčejní mají mnoho vlastních problémů. Jenže když jsem zjistil, že Srbové, kteří se tady narodili a žijí, se bojí chodit do albánské části Kosova, protože jsou neustále napadáni, zejména těmi výrostky, a nikdo to nešetří, nemůžu zůstat v klidu,“ dodal.

Albánci pochybují jen v ústraní

Jak řekl, dějiny Kosova nejsou černobílé a v některých konfliktech byla vina na straně Srbů. „Ústava z roku 1974 zrušila tzv. židličku ve federální vládě pro kosovské Albánce, ale zanechala jim atributy autonomie. Není pravda, že se nevyučovalo v albánštině.

V Prištině fungovala univerzita,“ připomněl. „Ostatně někteří místní Albánci vám v ústraní řeknou, že se jim současná situace nelíbí. Tady bylo velké působení zahraničních sil a albánských spolků, které měly jediný cíl, urvat Kosovo. Tady teď nevisí kosovské, ale albánské vlajky. Má to být krok k vytvoření Velké Albánie,“ uzavřel Foldyna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám