Hlavní obsah

Stát podepsal dohodu s Microsoftem, na licencích ušetří 700 miliónů

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Šéf největší světové softwarové firmy Microsoft Steve Ballmer se ve čtvrtek při své návštěvě Prahy dohodl na strategické spolupráci s českým státem. Na jejím základě by ČR měla při nákupu licencí na software ušetřit kolem 700 miliónů korun. Nastartovaná spolupráce se softwarovou jedničkou by měla našim státním úřadům otevřít cestu k výhodnému pořízení až čtvrt miliónu licencí k produktům Microsoftu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer se šéfem Microsoftu Stevem Ballmerem

Článek

Rámcovou smlouvu, která to umožní, podepsal za českou stranu ministr vnitra Ivan Langer. Dále byla uzavřena smlouva o spolupráci v oblasti bezpečnosti informací. Ta má umožnit včasné varování před aktuálními hrozbami, souvisejícími s používáním informačních technologií, či zneužíváním dětí na internetu.

„Zaručuje těsnou spolupráci a informovanost vůči atakům, které v této oblasti hrozí,“ řekl novinářům Langer.

Prodej počítačů se do pěti let ztrojnásobí

Ballmer se v Praze sešel i s majitelem největšího českého internetového portálu Seznam Ivo Lukačovičem. Jednali spolu o možnosti technologické spolupráce v oblasti marketingu a rovněž posilování bezpečnosti dětí na internetu.

Před studenty Vysoké školy ekonomické výkonný ředitel Microsoftu posléze předestřel svoji vizi vývoje počítačových technologií v následujících deseti letech. Rychlý rozvoj předpokládá zejména v oblastech výpočetního výkonu či dostupnosti širokopásmového připojení. Věří také v neomezené možnosti ukládání dat, v  přirozené uživatelské prostředí a přítomnost displeje na každém zařízení.

„Před deseti lety neměla většina lidí mobil, osobní počítač a nikdy neviděla webovou stránku. Stejně se svět změní v následujících deseti letech. Změny budou větší než kdykoliv v minulosti,“ prohlásil Ballmer.

Česko ve financování vědy notně zaostává

ČR má podle Balmera šanci stát se technologickým a inovačním centrem regionu. Podle mnoha měřítek však současný český inovační a vědecký potenciál patří mezi nejhorší v Evropě. Důvodem je stále nedostatečné financování vědy a rostoucí odliv mozků. Jak na konferenci zaznělo, v roce 2006 dosáhly v ČR celkové výdaje na vědu a výzkum 49 miliard korun, což představovalo 1,55 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

I přes zvyšování těchto výdajů však ani zdaleka nebude splněn cíl Lisabonské strategie, která členským zemím EU ukládá vynaložit na vědu a výzkum v roce 2010 tři procenta HDP. Nedostatečnost zdrojů na tuto oblast je ještě více patrná při přepočtu na jednoho obyvatele.

Zde se Česko pohybuje na pouhé třetině průměrných výdajů EU. V ČR navíc dlouhodobě klesá podíl výzkumných pracovníků v technických oborech, které tvoří hlavní inovační motor. V počtu podaných patentů na obyvatele v oblasti high-tech je na tom Česko nejhůř z celé EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám