Hlavní obsah

Jožin z bažin bude mít svůj pomník ve Vizovicích

– VIZOVICE

Jožin z bažin, fiktivní vizovický rodák, kterého proslavil hudebník Ivan Mládek, bude mít ve Vizovicích na Zlínsku svůj pomník. S myšlenkou přišli organizátoři hudebně-kulturního festivalu Trnkobraní. Odhalení pomníku je naplánováno na 16. srpna.

Foto: Radka Fialová, ČTK

Ivan Mládek na koncertě v jihopolském Opole

Článek

K nápadu postavit pomníku výraznou měrou přispěl současný úspěch Mládka, jeho kapely a písní v sousedním Polsku. Na počátku úspěchu u Poláků stála právě píseň Jožin z bažin, která se v zemi stala hitem. Mládkovi, který již s Banjo Bandem v Polsku několikrát vystoupil, také podle této písně začali přezdívat "Jožin".

"Chceme tímto činem zabránit tomu, aby současná ohromná popularita, kterou Jožin zažívá v Polsku, nezastínila nepopiratelný fakt, že domov tohoto legendárního strašidla je bez vší pochybnosti u nás na Valašsku a nikoliv na polských rovinách," řekl jeden z organizátorů festivalu Zdeněk Jurásek.

O podobě pomníku rozhodne soutěž

Iniciátoři zatím nevědí, jak by měl pomník přesně vypadat a kde by měl být natrvalo umístěn. O tom by měla rozhodnout výběrová řízení, která se v současné době konají. Na akci se podílejí nejen organizátoři Trnkobraní, ale také zástupci vizovické likérky, v jejímž areálu se festival uskuteční, město Vizovice a hudebník Ivan Mládek. Ten si spolu se svou kapelou Banjo Band připraví pro navštěvníky Trnkobraní speciální koncert.

Hudební festival, který se letos bude konat pojednačtyřicáté, se ve Vizovicích uskuteční od 15. do 17. srpna.

Bájná postava ze známé písně Ivana Mládka Jožin z bažin a příznivci Mládkových písní se nedávno dočkali také internetového rádia zaměřeného pouze na jeho hudbu. Stanice Jožin z bažin vysílá prostřednictvím serveru ABradio a posluchačům nabízí výběr Mládkových písní z období celé jeho kariéry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám