Hlavní obsah

VIDEO: V Japonsku natočili 45 sekund dlouhý let okřídlené ryby

Novinky, BBC, jky
TOKIO

Kameramanovi televizního štábu NHK se v Japonsku podařil husarský kousek, když natočil 45 sekund trvající let okřídlené ryby. Zachytil tak pravděpodobně nejdelší let tohoto živočicha, který byl kdy zaznamenán. Překonal tak i rekord z dvacátých let dvacátého století, kdy jeden americký vědec podal zprávu o 42 vteřin trvajícím letu tohoto stvoření.

Článek

Let ryby byl natočen z trajektu, který sám o sobě jel rychlostí asi 30km/h. Rybě se dařilo zůstat ve vzduchu tak dlouhou dobu zejména manipulací ocasní ploutve. Posádka NHK ji natočila během své cesty na ostrov Jakušima.

"Letový čas 45 vteřin musí být velmi blízko k fyzickému maximu, po které může tato ryba letět. Ve vzduchu totiž nemůže dýchat," řekl biolog Junji Yonezawa.

Létajících ryb existuje několik desítek druhů. foto: www.cqj.dk

Na světě existuje přibližně 40 druhů létajících ryb v čeledi známé jako Exocoetidae. Tyto ryby vyhledávají většinou teplejší vody. Jejich schopnost létat pochází ze schopnosti plachtit s pomocí rychlého kmitání ocasní ploutve, kterou chvílemi naráží do hladiny.

V případě že chce vystartovat z vody, rychle pod vodou kmitá ocasem, čímž dosáhne maximální možné rychlosti pro proražení vodní hladiny. Pak roztáhne prsní ploutve a vznese se nad hladinu a ocasní ploutví stále kmitá tak dlouho, dokud má sílu a stačí ji vzduch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám