Hlavní obsah

Výzva signatářů Charty 77 k zastavení reformy zdravotnictví

Skupina 23 z více než 50 bývalých mluvčích někdejší Charty 77 dnes vyzvala vládu a poslance, aby pozastavili prosazování reformy ve zdravotnictví do doby, než se o ní uskuteční důkladná rozprava a v zákonech budou definovány mechanismy, jež jsou pro ni nezbytné. Otevřený dopis adresovali premiéru Mirku Topolánkovi a šéfům obou komor parlamentu.

Článek

S obavami sledujeme snahu vlády prosadit reformu zdravotnictví, jejímž cílem je mimo jiné převést současné zdravotní pojišťovny a velké veřejné nemocnice do formy akciových společností. Takové kroky by znamenaly nevratné změny a ovlivnily by fungování dosavadního systému na mnoho desetiletí.

S obavami sledujeme snahu vlády prosadit reformu zdravotnictví, jejímž cílem je mimo jiné převést současné zdravotní pojišťovny a velké veřejné nemocnice do formy akciových společností. Takové kroky by znamenaly nevratné změny a ovlivnily by fungování dosavadního systému na mnoho desetiletí.

Zdravotnictví je systém, který vyžaduje soulad ekonomických, sociálních i etických aspektů. Domníváme se, že reforma takového rozsahu nebyla dostatečně připravena a nepředcházela jí odborná a veřejná debata. Tak zásadní změna nutně vyžaduje celospolečenský konsensus. Navíc jde o zákony, které jsou pro své problematické pasáže kritizovány odborníky i pacienty (lékařskou komorou, lékařskými fakultami, rektoráty univerzit, odbornou lékařskou veřejností aj.), podle nichž hrozí při jejich přijetí zhoršení kvality lékařské péče.

Nepřiměřený tlak na urychlení legislativního procesu znemožňuje posoudit možné nedostatky. Přestože reformní zákony nebyly dosud schváleny parlamentem, probíhá již příprava na převod nemocnic na akciové společnosti, často netransparentně a na základě příkazů úředníků. Někteří manažeři, kteří se postavili k reformě kriticky, byli odvoláváni z funkce. Chybí analýza rizik vyplývajících z připravovaných strukturálních změn, např. nebezpečí vzniku místních monopolů a střetu zájmů, o kterém se zmiňuje i dubnová ekonomická zpráva OECD. Není vyřešen převod zdravotní dokumentace ze státní organizace na nestátní subjekt bez souhlasu pacienta, převod akreditací atd. Neexistuje zákon o neziskových organizacích včetně zdravotnických, ač je zmíněn v programovém prohlášení vlády ČR.

Netvrdíme, že současný stav zdravotnictví je ideální. Přesto naše zdravotnictví poskytuje rozsah péče srovnatelný s nejvyspělejšími státy. Navíc na kontech zdravotních pojišťoven byl k 31. 12. 2007 přebytek téměř 27 miliard korun a na konci roku 2008 se dokonce očekává další navýšení. Ke spěchu, s níž je reforma přiváděna na svět tedy není žádný akutní důvod. Naopak, tato kladná čísla nám poskytují časový prostor k přípravě takové reformy, která bude garantovat zlepšení dosavadního stavu a nebude nepřipraveným experimentem, jenž nemá ve státech EU a jiných státech s veřejným zdravotním pojištěním obdoby.

Uvedené skutečnosti odporují principům demokratického státu a dobré veřejné správy. Žádáme proto vládu a naše poslance, aby pozastavili současné prosazování reformy ve zdravotnictví do té doby, dokud neproběhne důkladná rozprava a dokud nebudou v zákonné podobě definovány mechanizmy, jež jsou pro reformu podobného rozsahu nezbytné.

Podepsáni: Rudolf Battěk, John Bok, Jiří Dienstbier, Jirí Gruntorád, Jiří Hanák, Ivan M. Jirous, Svatopluk Karásek, Helena Klímová, Alexander Kramer, Václav Malý, Dana Němcová, Jan Payne, Miloš Rejchrt, Věra Roubalová, Vojtěch Sedláček, Karol Sidon, Jan Sokol, Anna Šabatová, Jiřina Šiklová, Václav Trojan, Petr Uhl, Jan Urban, Rudolf Zeman

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám