Hlavní obsah

V Německu je chudobou ohrožena čtvrtina populace

– BERLÍN

Každého osmého člověka v Německu lze označit za chudého a stejný počet lidí drží nad hranicí chudoby jen sociální dávky. Vyplývá to z vládní zprávy o chudobě, kterou v pondělí v Berlíně představil ministr práce Olaf Scholz ze sociálnědemokratické strany (SPD).

Foto: Profimedia.cz

Zprávu představil ministr práce Olaf Scholz.

Článek

Scholz bez dalších podrobností uvedl, že nůžky mezi relativně chudými a bohatými se stále rozvírají. Chudých je přitom podle Scholze 13 procent Němců a dalších 13 procent chrání před chudobou sociální transfery jako jsou podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení a přídavky na děti. Celkově se tak s nedostatkem peněz v Německu potýká 26 procent, tvrdí sociálnědemokratický ministr.

V porovnání s předchozí zprávou o chudobě a bohatství však podíl chudých v Německu mírně klesl. Zpráva z roku 2005 uváděla 13,5 procenta chudých.

V sociální demokracii po pondělním zveřejnění zprávy zesílily hlasy volající po stanovení celoplošné minimální mzdy. Pro německou SPD jsou delší dobu trnem v oku na jedné straně přemrštěné platy vrcholných manažerů velkých německých podniků, na druhé straně neexistující spodní hranice mezd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám