Hlavní obsah

Fenomén jménem bobos

Kariéra, E. Straka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo bobos označuje filozofii i způsob života části současné "business elity", která vznikla v 90. letech minulého století v USA a od té doby se šíří do světa. Jde o zkratku slov bourgeois bohéme - buržoazní bohém. Lidé, vyznávající tento styl života jsou v podstatě potomky generací hippies a juppies. Zatímco ti první vyznávali pouze bohémství a ti druzí pouze luxus, bobos v sobě sloučili oba styly.

Článek

Bobos v sobě dokáží skloubit uvolněnost a neformálnost „hippíka“ s pracovitostí „juppíka“. Což může některým lidem, zvláště novým zaměstnancům takového šéfa, způsobovat problémy.

Velmi snadno si totiž mohou vytvořit dojem, že jejich nový nadřízený je nekonfliktní pohodář, kterému v podstatě stačí to, že firma funguje sama od sebe.

Než poznají i juppie částí jeho osobnosti, kroutí hlavou nad tím, že takový neformální a uvolněný člověk dokáže bez větších potíží zajistit své firmě vysokou prosperitu a vedoucí postavení na trhu.

Poznávací znamení – exkluzivita, ale ne luxus

A jak tedy rozeznat, zda nový šéf patří k této skupině lidí? Prvním znakem je to, že neholdují okázalému luxusu a mají raději ekologické, přírodní, etnické či rukodělné věci, jimž už zub času dodal jistou patinu. Ale mají také rádi originalitu a exkluzivitu, takže jsou ochotni za v podstatě všední věci utratit horentní sumy.

S trochou nadsázky se dá říct, že si kupují výhradně terénní vozy a to i když ví, že s nimi nikdy do terénu nevyrazí. A stejné je to i s jejich stylem oblékání. Boty pro horolezce použijí k procházkám se psem a aby mu nebyla zima, oblékne si fleecovou bundu, určenou spíš na polární výpravy.

Dalším spolehlivým poznávacím znamením bobos je jejich velká záliba v extrémních způsobech cestování. Místo pobytu v luxusních hotelech dají přednost třeba výšlapu na Mount Everest, potápění se mezi žraloky nebo několikaměsíčnímu pobytu mezi brazilskými Indiány.

Peníze jako vedlejší produkt práce

Bobos se nejčastěji vyskytují v oblasti kolem informačních technologií, díky nimž většina z nich zbohatla. Typickým příkladem je v zahraničí Bill Gates, zakladatel Microsoftu.

V České republice je to Ivo Lukačovič, zakladatel internetového vyhledávače Seznam.cz. Podle jeho vyjádření pro něj znamená bohatství především to, že se může naplno oddávat svým zálibám.

A právě tato proklamovaná nezávislost na majetku, postoj, že dostatek peněz je vlastně jen jakýmsi vedlejším produktem jejich práce, je nejspolehlivějším ukazatelem příslušnosti člověka k nové vládnoucí elitě, k bobos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám