Hlavní obsah

Ve Francii objevili bustu Julia Césara a několik dalších soch

PAŘÍŽ

Mramorovou bustu Julia Césara, která jej představuje už v pokročilém věku, s pleší a vráskami, objevili francouzští archeologové ve městě Arles na jihozápadě země spolu s dalšími skulpturami. Oznámilo to ve středu 14. května francouzské ministerstvo kultury.

Článek

Busta římského imperátora je v životní velikosti a zřejmě vznikla zhruba v době, kdy César město Arles v roce 46 před naším letopočtem založil.

Jde o jediné dosud známé zpodobnění Julia Césara v jeho tak pokročilém věku. Je to také typický příklad realistického portrétu z republikánského období, uvedlo ministerstvo ve svém komuniké.

Busta byla nalezena v řece a vedoucí týmu archeolog Luc Long soudí, že do ní byla svržena po Césarově zavraždění. Upozornil dále, že v Římě neexistují Césarovy sochy datované za jeho života, všechny jsou z posmrtného období.

Dále byly nalezeny sochy Neptuna, Viktorie a Marsyase

Z nánosů v řece Rhoně archeologové vynesli na světlo také mramorovou sochu boha moří Neptuna, která je vysoká 1,8 metru a pochází z počátku 3. století n.l. Dále bronzovou skulpturu satyra Marsyase vysokou asi 70 centimetrů, která je pravděpodobně řeckého původu, a stejně vysokou bronzovou sošku římské bohyně vítězství Victorie.

Kromě toho se podařilo vylovit vápencovou základnu, která zřejmě kdysi nesla sochu lva, dále mramorovou hlavici korintského sloupu, zbytky hlavic s akantovým listím, dvě stély, oltář a několik pilířů.

Jde o výjimečné nálezy, prohlásila ministryně Christine Albanelová s tím, že některé z nálezů jsou v Evropě unikátní. Podmořští archeologové se hodlají do vod řeky podruhé ponořit kvůli pátrání po archeologických artefaktech v létě. Už nyní se jim podařilo lokalizovat pod vodou dva vraky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám