Hlavní obsah

Banky chystají trestní oznámení kvůli úniku osobních dat klientů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká spořitelna a ČSOB podaly trestní oznámení kvůli citlivým datům svých klientů dostupným na internetu. Uvedla to TV Nova. Spořitelna ví o úniku dat u stovky svých klientů. Banky tvrdí, že informace neunikly od nich.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Uživatel ze severní Moravy, který Novu kontaktoval, objevil na internetu dva rozsáhlé soubory, jež podle něj obsahují data asi tří stovek klientů České spořitelny a jednoho zákazníka ČSOB. Mezi údaji jsou nejen telefony a adresy, ale i čísla kont a zůstatky na nich. Údaje jsou z roku 2004.

Mluvčí bank soudí, že lidé se zřejmě snažili dostat se k účtům přes nedostatečně zabezpečené počítače a tím se k informacím mohl někdo dostat. "Pravděpodobně se připojil z nezabezpečeného počítače, ztratil heslo a potom se někdo dostal do jeho účtu," uvedl mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

Soudní znalec v oboru počítačové bezpečnosti Vladimír Smejkal se ale domnívá, že úniku nastal přes databázi banky. "Pravděpodobně cestou někoho, kdo třeba tu databázi servisoval," popsal Nově možný způsob ztráty dat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám