Hlavní obsah

Amnesty International: Etiopští vojáci vraždí v Somálsku civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) ve své úterní zprávě obvinila etiopské jednotky, že se podílejí na vraždění civilistů v Somálsku a dopouštějí se na jeho obyvatelích i dalších zločinů. AI vyzvala mezinárodní společenství, aby proti těmto zvěrstvům zakročilo. Etiopská vláda se zatím k obviněním nevyjádřila.

Foto: Stringer, Reuters

Somálsko dlouhá léta sužují střety mezi místními ozbrojenými klany.

Článek

Etiopští vojáci byli do Somálska vysláni na podporu tamní vlády zaštítěné OSN proti islamistickým povstalcům. Kromě podřezávání hrdel civilních občanů však také svým obětem vypíchávají oči a hromadně znásilňují ženy, píše AI ve zprávě, která se opírá o výpovědi přímých svědků krvavých zločinů, ale i zahraničních humanitárních pracovníků.

Na válečných zločinech a pravděpodobně i zločinech proti lidskosti se v Somálsku podílejí všechny strany konfliktu a nikdo je za to nežene k odpovědnosti, zdůraznila zástupkyně ředitele AI pro Afriku Michelle Kagariová.

"Lidé v Somálsku jsou vražděni, znásilňováni, mučeni. Rabování je všudypřítomné a celé čtvrti jsou ničeny," zdůraznila Kagariová. Situace vyžaduje okamžitou a účinnou akci mezinárodního společenství, dodala.

Vyzvala k zásahu především OSN, Africkou unii, Ligu arabských států a vlády mezinárodní kontaktní skupiny pro Somálsko, jejímž členem jsou i Spojené státy.

Přes půl miliónu lidí je bez domova

Oběti krutého násilí, při němž etiopští ozbrojenci nevynechávají ani děti, které usmrcují před očima jejich matek, často umírají na ulici v tratolišti krve, dokud se bojující nestáhnou, a neumožní tak těla odnést, píše se v dokumentu.

V minulém roce bylo v Somálsku zabito nejméně 6000 civilistů a dalších přes 600 000 obyvatel muselo opustit své domovy. Někteří mrtví jsou pohřbíváni na pozemcích škol, protože není bezpečné vydávat se na hřbitovy.

Křehká prozatímní vláda pozvala do Somálska etiopské jednotky koncem roku 2006, aby jí pomohly v boji proti islámským povstalcům. Kromě povstalců však zemi dlouhá léta sužují střety mezi místními ozbrojenými klany.

Reklama

Výběr článků

Načítám