Hlavní obsah

Češi zvolili nejlepší zlaté ručičky

BRNO

Česko zná první zlaté ručičky, které budou zemi reprezentovat na mezinárodní soutěži v odborných dovednostech EuroSkills 2008. Do ní je potřeba vybrat zástupce z deseti kategorií, jako je květinář, pánský a dámský kadeřník, truhlář, malíř nebo automechanik. Nejlepšího instalatéra, elektrikáře a chladicího technika našla porota na mezinárodních stavebních veletrzích v Brně.

Článek

Výběr v národním kole probíhal stylem, kdy týmy mladých absolventů nebo studentů odborných škol dostaly za úkol provést zakázku nanečisto. Zadání dostali soutěžící pouze den předem. Podle ředitele soutěže Michala Vokurky je totiž nezbytná nejen precizní práce, ale také rychlé a správné rozhodování a schopnost improvizovat.

Hodnotilo se ale i to, co si dobrý řemeslník vždy hlídá, tedy dodržování bezpečnostních předpisů a úklid pracoviště, doplnil Vokurka. To vše nejlépe zvládli elektrikář Tomáš Bohata a chladicí technik Matěj Musil z Prahy a instalatér Marek Kalianko z Brna.

Členy týmů doporučili partneři soutěže - firmy a oborová sdružení. Podmínkou byl věk od 17 do 25 let. Ředitel soutěže ale přiznává, že daleko lepší startovací pozici mají absolventi škol. "Přece jen učňovské školství ty lidi tak nepřipraví jako praxe," vysvětlil. Potvrzuje to i jeden z vítězů, Marek Kalianko. "Nebýt praxe, asi bych toho spoustu neuměl," přiznal.

EuroSkills se letos koná poprvé. Jejím cílem je podpořit kvalitu, lepší služby, efektivitu a inovace v řemeslech a právě v odborném školství. První mezinárodní finále se koná v září v nizozemském Rotterdamu. Český tým se dozví zadání tři měsíce dopředu. Vybraní řemeslníci tak budou mít čas na to, aby se sehráli. "Každý si budeme dělat to svoje, ale musíme si mezi sebou pomáhat," doplnil Kalianko.

Reklama

Výběr článků

Načítám