Hlavní obsah

Lidé dávají přednost virtuálnímu světu před skutečným

První polibek, první schůzku, romantickou večeři se svíčkami nebo procházku při západu slunce. Možná byste se divili, kolik z nás tyto nezapomenutelné chvilky prožilo nejprve ve virtuálním prostředí. Mezi nejvyhledávanější umělé světy patří i projekt Second Life.

Článek

Second Life je internetová komunita s vlastní měnou a rostoucí ekonomikou, kde uživatelé prožívají virtuální životy svého alter ega a zasahují do životů jiných virtuálních jedinců. Své pobočky si v tomto umělém světě vytvořily i nadnárodní firmy včetně Reuters a IBM, jiné se naopak ze Second Life stáhly nebo v něm radikálně omezily své aktivity.

Přestože se nárůst uživatelů s opadávající publicitou zpomaluje, Rosedale věří, že aktivita Second Life vzroste se silnějšími počítači i lepším vlastním systémem stonásobně.

.: Ilustrační fotografie

Podle něj pak bude snazší a zábavnější stát se občanem virtuálního světa. "Odhaduji, že během pěti až deseti let budeme na jednom procentu celkového počtu webových uživatelů," míní Rosedale, generální ředitel Linden Lab, která Second Life provozuje. Jeho očekávaný růst přirovnává k rozmachu internetu, který se stal obecným pojmem v polovině 90. let. Second Life byl zpočátku prostor pro dostatečně trpělivé fandy, ochotné se porvat s technologií.

Přitom mnohé z těch, kteří se přidali k vlně zájmu o virtuální svět v jeho rozkvětu, požadované úsilí a potřebné technologie odradily. Dnes má Second Life kolem 13 miliónů registrovaných obyvatel. Odhaduje se ale, že zdravé jádro tvoří několik set tisíc jedinců, kteří na Second Life žijí svůj druhý život pravidelně.

Souhrnný počet hodin strávených na Second Life v prvním čtvrtletí dosáhl téměř 350 miliónů. Proti poslednímu čtvrtletí minulého roku je to nárůst o 15 procent. Rosedale uvedl, že zájem o Second Life podnítí nová generace počítačů se silnější grafikou, až nynější generace počítačů doslouží.

.: Prostory Second Life: za sklem se skrývá virtuální serverovna.foto: NOVINKY

Manažer přiznal, že se Second Life zatím nestal masovým trhem mimo jiné kvůli nástupu laptopů, které nezpracovávají třírozměrnou grafiku právě prvotřídně. Rosedale to uvedl při své návštěvě v Německu, které je pro Second Life druhým nejvýznamnějším trhem po Spojených státech. Manažer hodlá odstoupit z pozice generálního ředitele společnosti a hodlá se věnovat vývoji a strategii.

Dodal, že firma přinese zajímavé informace během několika týdnů. Strategii ale zatím měnit nehodlá. "Tržby nám rostou s uživateli. Jsme ziskoví. Můžeme si dovolit luxus čekání," dodal. Linden Lab má za sebou společnosti Benchmark Capital a Omidyar Network. Ty ale své příjmy nezveřejňují.

Anketa

Dáváte přednost zážitkům skutečného nebo virtuálního světa?
Jednoznačně skutečnému
73,8 %
Spíše skutečnému
11,6 %
Spíše virtuálnímu
4,6 %
Jednoznačně virtuálnímu
10 %
Celkem hlasovalo 4305 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám