Hlavní obsah

Slovensko směřuje k přijetí eura, splnilo maastrichtská kritéria

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovensko splnilo všechna maastrichtská kritéria potřebné pro plánované zavedení jednotné evropské měny euro od 1. ledna 2009. "Teď už budeme jen vytvářet úsilí, abychom přesvědčili příslušné orgány Evropské unie, že naše politika bude pokračovat dál a Slovenská republika se bude podobně příznivě vyvíjet také v příštích létech," uvedl slovenský premiér Robert Fico na mimořádné tiskové konferenci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Právě v tomto období totiž Evropská unie zjišťuje, zda je Slovensko schopné garantovat udržitelnost pozitivního hospodářského vývoje. "Hodnocení bude oznámeno 7. května 2008. Na přelomu června a července se stanoví kurs, který bude platit při výměně slovenských korun za euro," uvedl Fico.

Maastricht stanovuje, že deficit veřejných financí nesmí přesáhnout tři procenta. "Na Slovensku za rok 2007 jsme dosáhli deficit 2,2 procenta. V letošním roce by měl být deficit nižší než dvě procenta. V roce 2011 by jsme měli mít zcela vyrovnaný rozpočet," dodal slovenský premiér. Dalším kritériem pro přijetí eura je, že veřejný dluh nesmí přesáhnout 60 procent HDP. "Za rok 2007 to bylo na Slovensku na úrovni 29,4 procenta," konstatoval Fico.

Nejsledovanější je kritérium inflační a růst cen. "V tomto ohledu můžeme konstatovat, že od března 2007 do března 2008 dosáhl růst cen úrovně 2,2 procenta. To je o jedno procento nižší inflace, než je požadované kritérium v rámci Evropské unie," dodal Fico. Premiér zdůraznil, že inflační kritérium se Slovensku podařilo splnit navzdory obrovskému tlaku celosvětového růstu cen ropy a potravin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám