Hlavní obsah

První servisní balíček pro Windows Vista nelegální systém nezablokuje

Novinky, mif

Společnost Microsoft před uvedením prvního servisního balíčku pro operační systém Windows Vista uvedla, že po jeho instalaci přestanou fungovat nelegální kopie tohoto programu. Ale to se nestalo.

Článek

Novinky vyzkoušely první service pack na nelegální kopii systému, a ten po instalaci fungoval dál.

Samotný servis pack v české verzi je dostupný na stránkách společnosti Microsoft v 32bitové i 64bitové verzi. Kupodivu tento balík není stažitelný přes Windows Update, a tak je opravdu nutné jej manuálně stáhnout ze stránek výrobce.

Servisní balíček má velikost 544 MB (32bitová verze), respektive 873 MB (64bitová verze). Stažení tak tedy rozhodně není otázkou chvilky, stejně jako samotná instalace, která zabere na vašem pevném disku okolo 1 GB prostoru. Přesněji trvá instalace cirka jednu hodinu, přičemž počítač je během celého procesu přibližně třikrát restartován.

Můžeme nainstalovat servis pack na nelegální kopii Vist?

Microsoft pochopitelně uvádí, že k instalaci je nutná originální verze Windows Vista. Po první úspěšné instalaci opravného balíku na originální kopii Vist, jsme se z demonstračních důvodů rozhodli celý proces zopakovat u nelegální verze. I ta po instalaci fungovala. Přitom u ní mělo podle dřívějších vyjádření Microsoftu dojít k zablokování celého operačního systému.

"Logicky je všude uváděno, že instalace SP1 je určena pro legální kopie. Přesto považujeme za morální, dovolit nainstalovat SP1 i na nelegální verze systémů. Důvodem je, že určité typy aktualizací jsou především z bezpečnostního hlediska velice důležité," uvedl k tomu pro Novinky Lukáš Křovák, Windows Client Product Manager české pobočky Microsoftu.

"První servisní balík Vist je věrnou kopií anglické verze, a tak pochopitelně obsahuje blokaci nelegálních systémů. Hackeři jsou však vždy krok před námi, a tak je velké množstí cracků, které naše ochrana není schopna rozpoznat," dodává. "Snažíme se chránit naše duševní vlastnictví. Bohužel, stále velmi vysoké procento uživatelů si neuvědomuje hodnotu duševního vlastnictví."

Podobný proces zablokování už firma aplikovala u předešlého systému Windows XP. Nicméně tehdy netrvalo dlouho a hackeři nalezli způsob, jak celou blokaci obejít.

Anketa

Používáte legální operační systém?
Ano
77,9 %
Ne
22,1 %
Celkem hlasovalo 10679 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám