Hlavní obsah

Kameraman natočil výstřel izraelského tanku, který ho zabil

JERUZALÉM/GAZA
Aktualizováno

Při útocích Izraele na pásmo Gazy zahynul palestinský kameraman tiskové agentury Reuters Fadíl Šana. Ještě stačil natočit záběr izraelského tanku, který vypálil dělostřelcký granát na vůz, jímž jel. Až záběry z jeho kamery ukázaly, že se stal obětí palby tanku. Střety mezi Izraelci a Palestinci si ve středu vyžádaly nejméně 22 obětí, což je nejvíc od přelomu února a března.

Foto: Reuters

Výstřel z izraelského tanku, který zabil kameramana Fadíl Šanu.

Článek

Hnutí Hamás odpoledne oznámilo, že při izraelském náletu zahynulo jedenáct lidí včetně seniora a tří dětí. Mezi oběťmi je i kameraman agentury Reuters, který výstřel tanku, jenž ho zabil, ještě stihl natočit.

Kameraman jel se zvukařem v autě označeném slovy TV a tisk. Když zastavili, kameraman vystoupil a začal točit postup izraleského tanku na obzoru, ten však vypálil. Granát zabil jeho a ještě další dva Palestince procházející náhodou kolem.

Úplně poslední záběr kamaremana zachycuje dým po výstřelu tanku na obzoru foto: Reuters

Tělo reportéra identifikovali jeho kolegové v márnici. Zvukař vyvázl nezraněn, ale utrpěl šok. Původně se spekulovalo, že reportér zahynul při náletu. Izraelská vojenská mluvčí uvedla, že nemá žádné informace o operacích letectva v dané oblasti.

Kameramen Fadíl Šana při práci v Gaze foto: Reuters

Obětí náletu je pět dětí a pět bojovníků

Izraelská armáda vyslala odpoledne nad Gazu vrtulníky, které poblíž tábora Búrajdž ve středu pásma vypálily čtyři rakety. Útok si vyžádal jedenáct obětí, které exploze roztrhala. Pět obětí tvoří radikálové a šest civilisté - pět dětí a také 67letý senior. Dalších 17 osob bylo zraněno.

Izraelská armáda uvedla, že terčem útoku byla skupina ozbrojených bojovníků poblíž pohraniční zdi. V oblasti ráno došlo k bojům, v nichž padli i tři izraelští vojáci.

Vůz byl označen jako novinářský.foto: Reuters/Yassir Qdeah

V dopoledních střetech padlo pět Palestinců a tři Izraelci. Dvě skupiny Palestinců poblíž hraničního přechodu Nahal Oz, kudy proudí do pásma Gazy ropné deriváty, zaútočily na izraelské vojáky. Hamás potvrdil, že ve střetu padli čtyři jeho bojovníci. Přiznal i pět zraněných.

Další Palestinec - tentokrát zemědělec - zahynul při náletu na sever pásma.

Palestinské děti u auta zničeného izraelskou raketou. Při tomto útoku zahynul zemědělec.foto: ČTK/AP

Izraelci střeží Nahal Oz od 9. dubna, kdy se palestinské komando údajně chtělo unést Izraelce a nabídnout je výměnou za své spoluobčany vězněné v Izraeli. Při tomto útoku, který se odehrál u distribučního stanoviště pohonných hmot, zahynuli dva izraelští strážci.

Izrael do akcí nasadil i obrněnou techniku. Střepiny jednoho dělostřeleckého granátu vypáleného z tanku zranily dva civilisty, zasažena byla i mešita.

Počet obětí je nejvyšší od přelomu února a března, kdy Izrael při bezpečnostní operaci vnikl do pásma Gazy, aby zabránil ostřelování svého území raketami Kásam.

Ambulance u zasaženého auta, v němž jel kameraman Fadíl Šana.foto: Reuters/Yassir Qdeah

I část středečních akcí byla zaměřena proti palestinským radikálům, kteří vypalují rakety Kásam na území Izraele. Ve středu jich vystřelili deset.

Navzdory střetům Izrael obnovil dodávky paliv do pásma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám