Hlavní obsah

Pití nadměrného množství vody zdraví nijak neprospívá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

K zachování dobrého zdraví stačí přijímat vodu jenom k uhašení žízně. Vědecké výzkumy nepotvrdily, že ten, kdo pije hodně vody, pomáhá tělu zbavovat se toxických látek, ani neexistují důkazy o výhodách, které organismu přináší konzumace vody v množství větším, než si vyžádá pocit žízně.

Článek

Žádný vědecký poznatek nás neopravňuje doporučit pít denně víc než 1,5 litru vody, tvrdí autoři zprávy Dan Negoianu a Stanley Goldfarb, kteří působí na Pensylvánské univerzitě. Tento týden zveřejnili svou práci na toto téma v časopise Journal of the American Society of Nephrology.

Svou studii zaměřili na to, zda zvýšený příjem vody opravdu zlepšuje funkci ledvin při vylučování toxických látek z organismu, jak se všeobecně soudí. Dospěli k závěru, že nikoliv a že naopak nadměrné množství vypité vody filtrační funkci ledvin zhoršuje.

Zvýšit příjem vody se někdy doporučuje také při redukčních dietách s tím, že to pomáhá snižovat chuť k jídlu. Negoianu a Goldfarb ale tvrdí, že žádný z experimentů nepotvrdil souvislost s množstvím přijaté vody a udržením váhy.

A vyvrátili také pověsti o tom, že několik sklenic vody navíc pomáhá zkrášlit pokožku nebo zamezit bolestem hlavy. Zvýšený příjem vody prý je opodstatněný jedině u sportovců a u lidí vystavených suchému a horkému klimatu.

"Většině ostatních lidí to nelze doporučit. Pijte prostě tehdy, když máte žízeň," radí Goldfarb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám