Hlavní obsah

VIDEO: Drastické kampaně za bezpečnost na silnicích

• Aktualizováno

Česká vláda se minulý týden rozhodla skončit s nadsázkou v kampaních za větší bezpečnost na silnicích. Místo toho vyzkouší anglosaský model záběrů dopravních nehod. Lidem chce ukázat, že nehoda není legrace a těžce zasáhne do jejich životů. Ve světě jsou podobné šoty běžné a stále budí diskuzi.

Článek

Podle ministra dopravy Aleše Řebíčka jsou drastické spoty lépe zapamatovatelné. Člověka donutí si je vybavit, když sedá do auta a například si vždy zapnout pás. Kampaň bude popstrádat vtip. Když jde o životy, není podle něj na místě žertovat.

Kampaň by měla ukazovat reálné následky nehod a nikoliv animace a statické záběry jedoucích aut s komentářem, jako se tomu nyní v kampaních Besipu, které v televizi běží.

Belgická kampaň pro bezpečnost na silnicích - pásy

V anglosaském světě jsou podobné varovné šoty běžné a mnohde rozpoutávají diskuzi. A netýkají se jen bezpečnosti na silnicích, ale třeba i kouření. Tamní úřady, které mají na starosti prevenci, sází na to, že jeden reálný záběr oběti nehody je varovnější než spousta vyřčených slov.

Bezpečnostní kampaň pro snížení rychlosti ve Velké Británii

Šoty většinou působí momentem překvapení. Na obrazovce je klidná, mnohdy idylická scéna, která je ve zlomku vteřiny přerušena nárazem auta. Mnoho jich také ve dvojím záběru srovnává, co se stane při rychlosti 50 kilometrů v hodině a rychlosti vyšší.

Spot varuje před nepozorností při přecházení silnice

S drsnou kampaní, která vyvolává studený úsměv přišla už před několika měsíci Drážní inspekce. Varují děti před hraním si na kolejích nebo obrázkem rakve a sloganem : "Nechce se vám pod zem, možná budete muset", vyzývají k používání podchodů. Stále jsou to ale jen animace.

Jeden z preventivních motivů používaných Drážní inspekcí.

Zpomalené záběry nehody s chodcem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám