Hlavní obsah

Vlasta Chramostová získala Zvláštní cenu Thálie

ČTK, aš, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Herečka Vlasta Chramostová dostala v sobotu večer na scéně Národního divadla v Praze Zvláštní cenu kolegia Thálie. Za celoživostní mistrovství byli oceněni mim Jaroslav Čejka, herec Ilja Racek a pěvec Václav Zítek. Ceny se udělovaly po patnácté. Dostaly je i zpěvačka Pavla Břínková nebo herečka Simona Stašová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlasta Chramostová při přebírání Zvláštní ceny Thálie.

Článek

Jednaosmdesátiletá Vlasta Chramostová po převzetí ceny řekla jen prostá slova: Děkuji všem kteří mi to přáli a přejí." Pak zarecitovala verše Olgy Scheinpflugové: "Spravedlnosti času, jsem tvůj vyznavač, za všechny rány, za tvrdých slov krupobití děkuji ti." Chramostová je nejen vynikající charakterní herečka, ale také symbol toho, že část národa se nesmířila se sovětskou okupací z roku 1968. Po invazi, kterou odsoudila, nemohla hrát, signatářka Charty 77 vystupovala jen na bytových představeních. Na scéně Národního divadla se objevila až po sametové revoluci.

Její zatím poslední premiérou byla koncem minulého roku titulní role Babičky právě na české první scéně. "Už jsem se loni rozhodla, že končím. Ale když jsem dostala nabídku na roli Babičky v režii Jana Antonína Pitínského, věděla jsem, že podobná příležitost se neodmítá," řekla. "Objevím se v Havlově novince Odcházení, kterou v pražském Divadle Archa začne zkoušet režisér David Radok," dodala herečka, která samu sebe označuje za těžce pracující stařenu.

.: Ilja Racek dostal Thálii za celoživotní mistrovství.foto: Právo/Petr hloušek

Za celoživotní kariéru oceněn Racek, Čejka a Zítek

Cenu za celoživotní mistrovství v baletu dostal mim a tanečník Jaroslav Čejka. V oboru opera ji dostal Václav Zítek a v činohře Ilja Racek

Ilja Racek při předání řekl: "Kdyby to byla cena za dlouhodobou použitelnost, tak s tím nemám problém, ale myslím si, že žádného mistrovství jsem se nedopustil.

.: Mim Jaroslav Čejka zdraví diváky.foto: Právo/Petr hloušek

Čejka je znám především z komických pantomimických etud, proslavila ho především jeho slepice, ale má za sebou skoro dvacetileté angažmá v baletu Národního divadla. Spolupracoval však také s tanečním souborem Pavla Šmoka.

Při předání ceny poděkoval všem, kteří ho na jeho dlouhé cestě podporovali, „hlavně své mamince, která se dožívá teprve sto pěti let“. "Mám z této ceny pochopitelně velikou radost. Až z toho mám trému," přiznal umělec.

.: Simona Stašová zazářila ve hře Drobečky z perníku.foto: Právo/Petr hloušek

Ceny pro činoherce

V oblasti činohry se z křišťálových číší radovala podruhé nominovaná Simona Stašová, která v Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami ztvárnila roli Evy Mearové ve hře Neila Simona Drobečky z perníku. Sama zdůraznila, že děkuje všem členům Herecké asociace, kteří se na ni přijeli do Příbrami podívat. Oblastní divadla tradičně stojí trochu stranou zájmu

V mužské kategorii byl oceněn Erik Pardus za roli Pavla I. ve hře Dmitrije Merežkovského Smrt Pavla I. Exceluje v ní v Městském divadle v Brně; v polovině března za ni dostal i cenu Alfréda Radoka.

.: Erik Pardusfoto: Právo/Petr hloušek

Cenu pro umělce do třiatřiceti let dostal Michal Čapka ze známé divadelnické rodiny, který řekl, že pár dnů před slavnostním večerem mu volal tatínek: „Řekl mi, abych hlavně nezapomněl poděkovat svému dědečkovi, který divadlo do rodiny přivedl.“

Ceny pro pěvce a tanečníky

V oboru operety a muzikálu si prestižní cenu odnesli operetní zpěvačka Pavla Břínková a Petr Štěpán. Břínková byla především ráda, že v Hudebním divadle v Karlíně opět nastudovali klasickou operetu.

.: Balerína Nikola Márová obdržela cenu Thálie za roli v Labutím jezeře.foto: Právo/Petr hloušek

Laureáty Thálie v oblasti opery jsou sopranistka rumunského původu Anda-Louise Bogza a italský tenorista Gianluca Zampieri.

Z umělců působících v oblasti baletu a pantomimy byli oceněni Nikola Márová a Michal Štípa za trojroli v baletu na hudbu Jacquese Brela, Vladimira Vysockého a Karla Kryla Sólo pro tři.

NOMINACE a CENY THÁLIE 2007 (ocenení jsou tučně)
Zvláštní cena Thálie
Vlasta Chramostová
Ceny Thálie za celoživotní mistrovství
Jaroslav Čejka (balet)
Václav Zítek (opera)
Ilja Racek (činohra)
Činohra ženy
Helena DvořákováDivadlo v Dlouhé PrahaFaidra
Alena Sasínová-PolarczykKomorní scéna Aréna OstravaRacek
Simona StašováDivadlo Antonína Dvořáka PříbramDrobečky z perníku
Činohra muži
Vladimír KratinaČinoherní klub PrahaHrdina západu
Norbert LichýKomorní scéna Aréna OstravaPohřbené dítě
Erik PardusMěstské divadlo BrnoSmrt Pavla I.
Balet ženy
Helena ArenbergerováDivadlo Ponec PrahaHoldin´ Fast
Nikola MárováStátní opera PrahaLabutí jezero
Jana PřibylováNárodní divadlo BrnoSpartakus
Balet muži
Lukáš LepoldNárodní divadlo moravskoslezské OstravaMacbeth
Petr OpavskýDivadlo Ponec PrahaHeaven is the place...
Michal ŠtípaNárodní divadlo PrahaSólo pro tři
Opera ženy
Anda-Louise BogzaNárodní divadlo PrahaLa fanciulla del West (Děvče ze Západu)
Maida HundelingSeveročeské divadlo opery a baletu Ústí nad LabemBludný Holanďan
Opera muži
Martin GurbaľNárodní divadlo moravskoslezské OstravaPotrestaný prostopášník aneb Don Giovanni
Gianluca ZampieriNárodní divadlo moravskoslezské OstravaCyrano de Bergerac
Muzikál ženy
Pavla BřínkováHudební divadlo Karlín PrahaČardášová princezna
Jitka ČvančarováMěstské divadlo BrnoČarodějky z Eastwicku
Muzikál muži
Aleš BrisceinHudební divadlo Karlín PrahaČardášová princezna
Petr ŠtěpánMěstské divadlo BrnoČarodějky z Eastwicku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám