Hlavní obsah

Kypr kvůli suchu zavedl vodu na příděl

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NIKÓSIE

Přídělový systém na pitnou vodu musely zavést kyperské úřady vzhledem k přetrvávajícímu mimořádně suchému počasí. Krizovou situaci má řešit i dovoz vody z Řecka, což je opatření, ke kterému kyperští vodohospodáři sáhli naposledy v 80. letech.

Foto: Stringer, Reuters

Vyschlé dno největšího kyperského vodního rezervoáru Kuris

Článek

Domácnosti budou mít tekoucí vodu pouze každý druhý den, a to pouze na osm hodin. Teploty na ostrově se pohybují kolem 33 stupňů, což je 13 stupňů nad dlouhodobým průměrem.

Nedostatek pitné vody sužuje Kypr dlouhodobě. Místní komentátoři říkají, že po rozdělení ostrova na řeckou a tureckou část je zásobování obyvatelstva vodou druhým největším problémem země.

V 90. letech byla na Kypru postavena dvě odsolovací zařízení mořské vody a letos má být spuštěno třetí. Jejich kapacita však vzhledem k rychle rostoucí spotřebě nestačí.

Stejné problémy mají i v severní části Kypru, okupované od roku 1974 tureckou armádou. Také tamní úřady v minulosti musely zajišťovat dovoz vody - v gumových vacích po hladině moře z pevninského Turecka.

Situaci Kypřanů nyní navíc ztěžuje jihozápadní vítr, který na ostrov zanáší jemný písek ze Sahary. Mnozí lidé se potýkají se zrakovými či dýchacími potížemi a museli vyhledat lékaře. Zdravotní úřady radí zejména starším lidem a dětem, aby v těchto dnech omezili pobyt ve volné přírodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám